Κύκλος επαφών ενόψει της συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ

Κύκλος επαφών ενόψει της συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βήματα ενός οδικού χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει εν ευθέτω χρόνω σε μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια, θα εξετάσουν, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ στις επαφές που θα έχουν τα αμέσως επόμενα 24ωρα στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων για το μέλλον της περιοχής. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε, μάλιστα, χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Τουσκ επικρότησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την επίλυση των διαφορών της με τις γειτονικές χώρες της, «που άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική τους». Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα διαδραματίζει «πάντοτε» εποικοδομητικό ρόλο στα Βαλκάνια.

Διμερείς επαφές

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διμερείς επαφές και με άλλους ηγέτες πλην του Ζόραν Ζάεφ, όπως η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Ανάλογες επαφές αναμένεται να έχει και ο κ. Ζάεφ, ενώ το ενδιαφέρον των Βρυξελλών για το ονοματολογικό, προκύπτει τις τελευταίες εβδομάδες και από τις πολύ πυκνές επαφές που υπάρχουν σε χαμηλότερο, διπλωματικό επίπεδο, στο τρίγωνο Αθηνών – Ε.Ε. – Σκοπίων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχει η «Κ» στη διάθεσή της, βασικό σενάριο παραμένει η σύναψη μιας Διεθνούς Συνθήκης, η οποία σε βάθος χρόνου θα οδηγεί την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην Ε.Ε. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό θα είναι η επικύρωση του erga omnes, κάτι που για την ελληνική πλευρά διασφαλίζεται μόνο με την αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι θετικές εξελίξεις αναμένει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ από τη συνάντηση των Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο στόχος δεν είναι μια ολοκλήρωση της συμφωνίας στη Σόφια αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ευελπιστούμε να υπάρχει καλή έκβαση» μέχρι τον Ιούνιο, που χαρακτήρισε «μήνα-κλειδί» για τις αποφάσεις της Ε.Ε. σε σχέση με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε, επιπροσθέτως, πως «τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την Αθήνα και τα Σκόπια σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας είναι θετικά».

«Η Σύνοδος Κορυφής Δυτ. Βαλκανίων είναι η πρώτη μετά 15 χρόνια», ανέφερε ο κ. Τουσκ στην επιστολή του στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη συνάντηση της Σόφιας. Ο κ. Τουσκ επισήμανε πως η Ε.Ε. πρέπει να δείξει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται για την οικονομική ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής.

Και στην Αθήνα γενικά αποδίδεται μεγάλη σημασία στη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, υπό την έννοια ότι θεωρείται μια ευκαιρία για την επιστροφή της Ελλάδας στην περιοχή, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία ήταν απούσα (διαδικασία Βερολίνου ή πολύ ενεργή εμπλοκή της Βιέννης στα Βαλκάνια). Στην Αθήνα εκτιμάται ότι η ίδια η Σύνοδος συνιστά έναν θεσμικό τρόπο εμπλοκής της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, δίχως, ωστόσο, να είναι δεδομένη η βούληση για διεύρυνση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή