Η Αθήνα φοβάται περιπλοκές για το μεταμνημονιακό πλαίσιο

Η Αθήνα φοβάται περιπλοκές για το μεταμνημονιακό πλαίσιο

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αναπτυξιακό σχέδιο για την επομένη της ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος φέρνει στο προσκήνιο η κυβέρνηση. Καθώς το πλαίσιο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης γίνεται όλο και πιο δύσκολο και τα χρονοδιαγράμματα αρχίζουν να πιέζουν, ενώ η συζήτηση για το μεταμνημονιακό καθεστώς μάλλον περιπλέκεται, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να στρέψει το ενδιαφέρον στη δική της πρόταση, προκειμένου να δείξει ότι διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο που μπορεί να δώσει προοπτική στην οικονομία και την ανάπτυξη. Το σχέδιο αυτό θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως, η πορεία των διαπραγματεύσεων ασφαλώς και απασχολεί το Μαξίμου, καθώς τα μηνύματα που εκπορεύονται από την πλευρά των θεσμών είναι περισσότερο περίπλοκα από ό,τι η κυβερνητική ηγεσία θα επιθυμούσε να ακούσει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χθες ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για οποιαδήποτε καθυστέρηση από οποιαδήποτε πλευρά». Αναφορικά με τα όσα γνωστοποιήθηκαν σε σχέση με τη διάσταση απόψεων μεταξύ των δανειστών για το μεταμνημονιακό πλαίσιο και το ζήτημα του χρέους, ο Δημ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες που έχουν επικυρωθεί από τα Eurogroup, με κύρια συμφωνία αυτή της 15ης Ιουνίου του 2017, η οποία πρέπει να τηρηθεί. Η συμφωνία περιγράφει συγκεκριμένους όρους και συγκεκριμένα στάδια για να καταλήξουν οι τελικές διαπραγματεύσεις εξόδου της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα. Τώρα, εάν το ΔΝΤ θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, σεβόμενο τις συγκεκριμένες αποφάσεις και χωρίς να προβάλλει παράλογες απαιτήσεις, τότε αυτό θα είναι θετικό».

Στο εσωτερικό μέτωπο, συνεχίζεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κυβερνητική πρωτοβουλία για κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, την οποία η Ν.Δ. δήλωσε ότι θα στηρίξει μόνο σε συνδυασμό με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Οι δύο πλευρές εμφανίζονται να εμμένουν στις θέσεις τους και δεν διαφαίνεται πεδίο σύγκλισης. Από την πλευρά της κυβέρνησης επιμένουν ότι το μόνο ζήτημα που μπορεί να συζητηθεί στη δεδομένη συγκυρία είναι αυτό της κατάτμησης της Β΄ Αθήνας, καθώς έχει απασχολήσει σχεδόν όλα τα κόμματα και στο παρελθόν και οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να συζητηθεί σε ένα επόμενο στάδιο.

Από κυβερνητικής πλευράς δεν αντιμετωπίζουν θετικά ούτε την πρόθεση του Κιν. Αλλαγής να προσέλθει στην αυριανή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, καταθέτοντας ένα πλήρες σχέδιο εκλογικού νόμου, που θα περιλαμβάνει εκλογικό σύστημα αναλογικότερης εκπροσώπησης σε σχέση με το ισχύον και κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα υποστήριζε την πρόταση για πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει λίγη απλή αναλογική, είτε το σύστημα είναι απλή αναλογική είτε δεν είναι». Μίλησε, δε, για «μεσοβέζικες λύσεις» του παλαιού ΠΑΣΟΚ, που δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει η κυβέρνηση. Κυβερνητικό στέλεχος με άμεση εμπλοκή στο θέμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται στη δεδομένη συγκυρία να μπει σε μια τέτοια συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου που δεν αφορά απλή αναλογική. Μάλιστα, αφήνει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως το ΚΙΝΑΛ βάζει συνολικά θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου ως πρόφαση για να μην υποστηρίξει την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας.

Διγλωσσία για τα γεγονότα στη Γάζα

Εντελώς διαφορετική γλώσσα, συγκριτικώς με τη διπλωματική που χρησιμοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών, υιοθέτησαν χθες στη Βουλή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τα δραματικά γεγονότα στη Γάζα, μεταδίδοντας εικόνα διγλωσσίας στους κόλπους του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου, αλλά και έντονης δυσφορίας τμήματος του κόμματος προς το πρόσωπο του κ. Ν. Κοτζιά. Ο κ. Ν. Βούτσης και βουλευτές όπως η Αννέτα Καββαδία και η Φωτεινή Βάκη έκαναν χρήση σκληρών όρων. Μίλησαν για «μία ακόμα σφαγή των Παλαιστινίων από ισραηλινά στρατεύματα», «μαζική δολοφονία», «δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού», «πραγματική σφαγή». Η κ. Καββαδία, μάλιστα, άφησε έμμεσες πλην σαφείς αιχμές για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ, μιλώντας για «παραινέσεις περί αυτοσυγκράτησης, συμπεριφορές Ποντίου Πιλάτου και ίσων αποστάσεων σε μια κυνική προσπάθεια εξομοίωσης του θύτη με το θύμα». Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο, στην ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για την ανάγκη «επίδειξης αυτοσυγκράτησης» τόσο από το Ισραήλ όσο και από τους διοργανωτές των παλαιστινιακών διαδηλώσεων. Με τη σειρά της και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη υποστήριξε ότι «η αυτοσυγκράτηση θα πρέπει να απευθύνεται στο ισραηλιτικό κράτος». Η κ. Βάκη, τέλος, ανέγνωσε ανακοίνωση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας οι τόνοι ήταν εμφανώς ηπιότεροι, καθώς γίνεται απλώς αναφορά σε «τραγικό απολογισμό από την επίθεση του στρατού του ισραηλινού κράτους κατά διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας». Στο μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, όταν κατά τη λήξη πορείας αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό διαδηλωτές έκαψαν σημαίες του Ισραήλ και πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή