Πρόσωπα της Τετάρτης

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταφράστρια, εκδότρια και συγγραφέας Νίκη Αϊντενάιερ – Αναστασιάδη (φωτ.) αναγορεύθηκε χθες επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ. Η Νίκη Αϊντενάιερ – Αναστασιάδη ίδρυσε το 1982 στη Γερμανία τον εκδοτικό οίκο «Ρωμιοσύνη» για να διαδώσει την ελληνική λογοτεχνία στο γερμανόφωνο κοινό και τη λογοτεχνία των Ελλήνων της Γερμανίας στον γερμανόφωνο χώρο. Το 2014 τη «Ρωμιοσύνη» ανέλαβε το Κέντρο Νέου Ελληνισμού της έδρας Νέων Ελληνικών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, που συνεχίζει τη δράση του με το όνομα «Edition Romiosini».

(…) Την τελευταία του πνοή άφησε προχθές Δευτέρα, σε ηλικία 69 ετών, ο κιθαρίστας Glenn Branca  (φωτ.). Γεννημένος στην Πενσιλβάνια το 1948, ο Branca διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην avant-garde σκηνή της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του ’70 και του ’80, δημιουργώντας τους Theoretical Girls μαζί με τον Jeffrey Lohn. Το 1981 εξέδωσε το ντεμπούτο του άλμπουμ «The Ascension» και λίγο αργότερα κυκλοφόρησε, μέσω της δισκογραφικής του εταιρείας Netural Records, τα δύο πρώτα άλμπουμ των Sonic Youth. Επίσης, έγραψε πολλές συμφωνίες, ενώ τα τελευταία χρόνια αρθρογραφούσε για λογαριασμό της εφημερίδας New York Times.

(…) Κυκλοφόρησε χθες το πρώτο επίσημο τρέιλερ της αφιερωμένης στους Queen και τον Φρέντι Μέρκιουρι ταινίας «Bohemian Rhapsody», και οι φαν του Μέρκιουρι σχολιάζουν το πόσο πολύ τον θυμίζει ο πρωταγωνιστής του φιλμ Ράμι Μάλεκ (φωτ.). Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 24/10 στη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή