Υδροηλεκτρικά και τέλος ΑΠΕ στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων

Υδροηλεκτρικά και τέλος ΑΠΕ στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προτάσεις των θεσμών για πλήρη κατάργηση του τέλους προμηθευτή και μεταφορά του ελλείμματος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που υπολογίζεται στο ποσό των 240 εκατ. ευρώ, απευθείας στους καταναλωτές, όπως και την αύξηση της συμμετοχής της υδροηλεκτρικής παραγωγής στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ θα χρειαστεί να αποκρούσει σήμερα ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Και στα δύο θέματα η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλη παρά τις προσπάθειες για γεφύρωση που καταβλήθηκαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το προηγούμενο διάστημα. Για τους θεσμούς η κατάργηση του τέλους προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) από το 2019, όπως έχει συμφωνηθεί στο προηγούμενο μνημόνιο, και η κάλυψη του ελλείμματος των ΑΠΕ μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ είναι αδιαπραγμάτευτη θέση. Αυτό γιατί θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρχει και στους καταναλωτές μια ξεκάθαρη εικόνα της επιβάρυνσης για την ενίσχυση των ΑΠΕ, όπως συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Η μόνη υποχώρηση από πλευράς των θεσμών στο θέμα, όπως εκφράστηκε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι να μην αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ αλλά να θεσπιστεί ένα άλλο τέλος ίσης απόδοσης, το οποίο να πληρώνεται απευθείας από τους καταναλωτές και όχι τους προμηθευτές, όπως ισχύει σήμερα.

Η υποχώρηση δεν διευκολύνει τον κ. Σταθάκη, αφού αυτό που προσπαθεί να αποτρέψει είναι η με οποιονδήποτε τρόπο επιβάρυνση των καταναλωτών, αφού έχει δεσμευθεί δημοσίως ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ και στα τιμολόγια.

Σε ό,τι αφορά τις ΝΟΜΕ, ο κ. Σταθάκης θα προσέλθει σήμερα στο Χίλτον με πρόταση για μείωση των ποσοτήτων που διαθέτει η ΔΕΗ σε τρίτους μέσω των δημοπρασιών και σταδιακή κατάργηση της διάθεσης λιγνιτικής παραγωγής μέχρι το 2019. Οι θεσμοί φέρονται να αποδέχονται την πρόταση Σταθάκη υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αύξηση των ποσοτήτων υδροηλεκτρικής παραγωγής που διαθέτει η ΔΕΗ μέσω των ΝΟΜΕ από το 2019 και μετά. Προαπαιτούμενο για την αναθεώρηση των ΝΟΜΕ σε αυτή τη βάση, είναι για τους θεσμούς η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και η επιτυχής κατάληξη της όλης διαδικασίας.

Και η ΔΕΠΑ στο τραπέζι

Τη σημερινή συνάντηση του κ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών θα απασχολήσει και το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Ο κ. Σταθάκης αναμένεται να παρουσιάσει στους θεσμούς τόσο την πρόταση για σύσταση εταιρείας Holding, που θα μπορεί να εισαχθεί ως ένα ποσοστό στο χρηματιστήριο, και θα απαρτίζεται από τρεις θυγατρικές, όσο και πρόταση για σπάσιμο της εταιρείας σε δύο κομμάτια (εμπορικό και δικτύων) και είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο καθένα σε ποσοστό 65%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή