Μαλαισία: Αφέθηκε ελεύθερος ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης, Aνουαρ Ιμπραήμ

Μαλαισία: Αφέθηκε ελεύθερος ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης, Aνουαρ Ιμπραήμ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης της Μαλαισίας, Άνουαρ Ιμπραήμ, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα αφού έλαβε βασιλική χάρη, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή του στην πολιτική ζωή, ώστε να διαδεχθεί τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, τον 92χρονο Μαχάτιρ Μοχάμαντ, μετά την ιστορική του νίκη στις βουλευτικές εκλογές.

Ηλικίας 70 ετών, ο Άνουαρ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος στην Κουάλα Λουμπούρ, αφού υποβλήθηκε σε επέμβαση στον ώμο του. Το 2015 είχε καταδικαστεί σε πενταετή φυλάκιση για σοδομισμό, που θεωρείται αδίκημα στη Μαλαισία.

Χαμογελαστός, φορώντας ένα μαύρο κοστούμι, ο Άνουαρ χαιρέτισε το πλήθος των δημοσιογράφων που τον περίμενε έξω από το νοσοκομείο, προτού μεταβεί στο παλάτι όπου τον αναμένει ο βασιλιάς της χώρας. Ο πρώην αντιπολιτευόμενος πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία σήμερα το απόγευμα και στη συνέχεια να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση, όπως ανακοίνωσε το κόμμα του.

Η απελευθέρωσή του σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στην πολιτική κατάσταση στη Μαλαισία, μετά και την ιστορική ήττα στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Μαΐου του συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία από το 1957, οπότε η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Νατζίμπ Ραζάκ στη διάρκεια της θητείας του οποίου φυλακίστηκε για δεύτερη φορά ο Άνουαρ.

Ο Μαχάτιρ κυβερνούσε τη Μαλαισία επί 22 χρόνια, από το 1981 ως το 2003, οπότε παραιτήθηκε, και η αναπάντεχη επιστροφή του στην πρωθυπουργία τερματίζει τη μέχρι πρότινος αήττητη ηγεμονία του Barisan Nasional, του οποίου ήταν παλαιότερα ο ίδιος επικεφαλής.

Υπό την ηγεσία του Μαχάτιρ η Μαλαισία έγινε μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, όμως υπήρξε ένας αυταρχικός πρωθυπουργός, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε αμφιλεγόμενους νόμους για εξοντώσει τους αντιπάλους του.

Μεταξύ τους ήταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, ο Άνουαρ Ιμπραήμ, ο οποίος αποπέμφθηκε αφού κατηγορήθηκε για διαφθορά και σοδομισμό, και αργότερα φυλακίστηκε βάσει της δεύτερης κατηγορίας, επειδή ζήτησε να γίνουν οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, ο Μαχάτιρ τώρα συμφιλιώθηκε με τον πρώην αντίπαλό του, προκειμένου να εκδιώξουν τον Ραζάκ. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μαχάτιρ είχε δεσμευθεί ότι, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές και γίνει πρωθυπουργός, θα δώσει τη θέση του στον Άνουαρ, μόλις αυτός αφεθεί ελεύθερος. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μαχάτιρ είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να παραμείνει στην πρωθυπουργία για ένα ή δύο χρόνια.

Ο Άνουαρ ήταν το δεξί χέρι του Μαχάτιρ τη δεκαετία του 1990 έως την αποπομπή του το 1998, εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των δύο ανδρών.

Το 1999 καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη για διαφθορά και σοδομισμό, κατηγορίες τις οποίες ο Άνουαρ διέψευδε κατηγορηματικά. Η υπόθεση είχε προκαλέσει μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Μαλαισία. Στη συνέχεια ο Άνουαρ απαλλάχθηκε από την κατηγορία του σοδομισμού.

Μετά την απελευθέρωσή του αναδείχθηκε σε έναν χαρισματικό ηγέτη της αντιπολίτευσης, η οποία υπό την προεδρία του σημείωσε σημαντικά κέρδη στις εκλογές, με την υπόσχεση να τερματίσει τη διαφθορά και να προστατεύσει τις ελευθερίες.

Όμως το 2015 ο Άνουαρ καταδικάστηκε εκ νέου σε πέντε χρόνια φυλάκιση για σοδομισμό, υπό την πρωθυπουργία του Ραζάκ αυτή τη φορά, έπειτα από μια απόφαση εξίσου αμφιλεγόμενη με την πρώτη. Τότε είχε καταγγείλει «την πολιτική σκευωρία» εις βάρος του από την κυβέρνηση του Ραζάκ, προκειμένου να τον απομακρύνουν από την πολιτική ζωή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αυστραλιανό όμιλο μέσων ενημέρωσης Fairfax λίγο πριν την απελευθέρωσή του, ο Άνουαρ εκτίμησε ότι ξεκινά μια «μεγαλειώδης περίοδος» για τη Μαλαισία μετά τη νίκη του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

«Πάντα πίστευα ότι ο κόσμος είναι συνετός και ότι αν του δώσουμε πραγματικά τα μέσα, τελικά θα θριαμβεύσουμε», είχε τονίσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή