Προσφυγικό: Λάθη και παραλείψεις καταλογίζει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση

Προσφυγικό: Λάθη και παραλείψεις καταλογίζει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με την έντονη κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης για επιλογές, ανεπάρκειες, λάθη, αλλά και παραλείψεις της στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού βρέθηκε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή, με την ευκαιρία συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για ζητήματα χορήγησης ασύλου.

Η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Δημ. Βίτσα, αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν επιχειρηματολογούσαν σε αντιδιαστολή με τις ακραίες ξενοφοβικές φωνές που ακούστηκαν από την Ακροδεξιά εντός του Κοινοβουλίου, περιοριζόταν να σημειώσει ότι η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία δεν φιλοδοξεί να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα, αλλά να συμβάλει στην ανακούφιση ουσιαστικών πτυχών του. «Να μην προσεγγίσουμε το προσφυγικό ενισχύοντας τα φοβικά σύνδρομα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βίτσας για να προσθέσει: «Ο νόμος δεν πρόκειται να λύσει ως διά μαγείας το ζήτημα. Θέλει να προσαρμόσει επί τα βελτίω τις συνθήκες. Να αποσυμπιεστούν τα νησιά, χωρίς να συμπληρώνεται ο πληθυσμός από νέες ροές. Με σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία, να κάνουμε μια ταχεία εξέταση των αιτημάτων ασύλου».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Ν.Δ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, πέραν της κριτικής που άσκησε στους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά τα τελευταία τριάμισι χρόνια, παρουσίασε βασικούς άξονες της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η καρδιά του προβλήματος είναι ο πραγματικός διαχωρισμός ανάμεσα στον πρόσφυγα και στον μετανάστη. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται γρήγορες διαδικασίες, χρειάζεται μέσα σε δύο μήνες να ξεκαθαρίζουν οι υποθέσεις και σε Α΄ και σε Β΄ βαθμό», είπε, για να συνεχίσει: «Χρειάζονται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Οποιος δεν δικαιούται άσυλο δεν μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος. Θα πρέπει να μπαίνει σε μία διαδικασία εξόδου από τη χώρα. Θα πρέπει, βέβαια, να ενισχυθούν αυτά και οι υποδομές να είναι πολύ καλύτερες απ’ ό,τι στα ανοιχτά κέντρα. Επίσης, θα πρέπει να πάμε σε μια λογική διαφάνειας και λογοδοσίας. Δεν μπορεί να γίνεται πάρτι γύρω από τα κονδύλια του προσφυγικού και να μην υπάρχει πραγματικά λογοδοσία για το ποιος κάνει τι, πού πάει το κάθε ευρώ του Ελληνα ή του Ευρωπαίου φορολογούμενου». Και ο εισηγητής της Ν.Δ. συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε σε μια στιβαρή πολιτική φύλαξης των συνόρων της χώρας».

Αφίξεις σε νησιά, Εβρο

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Στην περιοχή αεροδρομίου Λέσβου, περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-Ελληνικής Ακτοφυλακής προχώρησε στον εντοπισμό και στη διάσωση 64 αλλοδαπών, ενώ συνελήφθη ο 50χρονος αλλοδαπός χειριστής της λέμβου. Βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 44 αλλοδαποί, ενώ το Λιμενικό προχώρησε στη σύλληψη 23χρονου αλλοδαπού, φερομένου ως διακινητή.

Το προηγούμενο 24ωρο στα νησιά του Αιγαίου αποβιβάστηκαν 156 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 151 στη Λέσβο. Ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά είναι 16.545 και, βέβαια, δεν μπορεί να μειωθεί από τις μεταφορές στην ενδοχώρα, που γίνονται με το σταγονόμετρο (χθες 130 άτομα).

Ενισχυμένες παραμένουν και οι εισροές από τον Εβρο. Χθες τα ξημερώματα, αυτοκίνητο που οδηγούσε 40χρονος διακινητής, μεταφέροντας 12 παράτυπους μετανάστες (τρεις εκ των οποίων στο πορτ-μπαγκάζ), ξέφυγε από την πορεία του με αποτέλεσμα να ανατραπεί, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας. Ο διακινητής προσπαθούσε να ξεφύγει από αστυνομική καταδίωξη. Εννιά μετανάστες τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ ο 40χρονός οδηγός-διακινητής, υπήκοος Μολδαβίας, παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Οι 12 μετανάστες, υπήκοοι Πακιστάν και Μπανγκλαντές, επρόκειτο να καταβάλουν 1.500 ευρώ για καθέναν σε κύκλωμα διακινητών μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή