Μπάσκετ: Απόντες… παρόντες στο φάιναλ φορ

Μπάσκετ: Απόντες… παρόντες στο φάιναλ φορ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απουσία ελληνικής ομάδας από το φάιναλ φορ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος προκαλεί αίσθηση, διαχρονικά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς η εκπροσώπηση της χώρας στη συγκεκριμένη κορυφαία διοργάνωση είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη, στα τριάντα χρόνια που θα συμπληρωθούν, φέτος, από τη θέσπιση του φάιναλ φορ. Στο Βελιγράδι και στο επικείμενο φάιναλ φορ (18-20/5) δεν θα συμμετάσχει ελληνική ομάδα μόλις για ένατη φορά, καθώς ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, ο Αρης, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ μετρούν συνολικά 21 παρουσίες. Οι Σέρβοι διοργανωτές του φετινού φάιναλ φορ δημιούργησαν ένα βίντεο-ρετρό με τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που σημειώθηκαν στα προηγούμενα 29 φάιναλ φορ και υπάρχει σημαντική ταύτιση με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Στο φάιναλ φορ του ’94, το αουτσάιντερ της Γιουβεντούτ Μπανταλόνα είχε νικήσει τον Ολυμπιακό στον τελικό και το 2012, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ανατρέψει προβάδισμα 19 πόντων της ΤΣΣΚΑ και την οποία νίκησαν στον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Για τον Παναθηναϊκό, η αναφορά γίνεται στο φάιναλ φορ του 2002 στην Μπολόνια και στη νίκη των «πρασίνων» επί της οικοδέσποινας Κίντερ στον τελικό. Ως μεγαλύτερη έκπληξη όλων των φάιναλ φορ ξεχωρίζει η νίκη της Παρτιζάν στον τελικό του φάιναλ φορ, το ’92, στην Κωνσταντινούπολη, με το νικηφόρο τρίποντο του Σάσα Τζόρτζεβιτς στην εκπνοή του τελικού κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Τζάμπολ στα πλέι οφ

Η αυλαία των πλέι οφ ανοίγει σήμερα με τις ομάδες της πρώτης τετράδας να υποδέχονται στις έδρες τους αυτές που κατέκτησαν τις θέσεις 5-8 στη διάρκεια του πρωταθλήματος και ενώ η διοίκηση του ΕΣΑΚΕ επικύρωσε τη βαθμολογία, στην οποία διευκρινίστηκε ότι στην ισοβαθμία Λαυρίου και Κύμης η ομάδα της Λαυρεωτικής κατετάγη στην 6η θέση και αυτή της Εύβοιας στην έβδομη. Το σημερινό πρόγραμμα: Προμηθέας – Λαύριο (16.00), Παναθηναϊκός – Κολοσσός (17.00), ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (18.00), Ολυμπιακός – Κύμη (19.00). Οι δεύτεροι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο (19/5) στις αντίπαλες έδρες και οι τρίτοι, αν χρειασθούν (οι δύο νίκες είναι κριτήριο πρόκρισης στα ημιτελικά), την ερχόμενη Δευτέρα (21/5).

• Ενα από τα ιστορικότερα γήπεδα μπάσκετ και τις δυνατότερες έδρες του πρωταθλήματος, το κλειστό γήπεδο της οδού Αρτάκης στη Νέα Σμύρνη, που αποτέλεσε το «σπίτι» του Πανιωνίου από το 1980, θα κατεδαφιστεί το προσεχές χρονικό διάστημα και στη ίδια θέση θα κατασκευαστεί το νέο δημοτικό στάδιο που θα έχει αυξημένη χωρητικότητα 3.500 θέσεων, αντί των υπαρχουσών 1.600. Η ολοκλήρωση ανέγερσης του νέου γηπέδου έχει προγραμματισθεί σε δύο χρόνια, ενώ μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις από πιθανές ενστάσεις δημοτών. Το έργο είχε συμφωνηθεί από τον πρώην δήμαρχο Νέας Σμύρνης Γιώργο Κουτελάκη και τον πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και θα κοστίσει 21 εκατ. ευρώ. Το γήπεδο της οδού Αρτάκης έχει αφήσει χαραγμένη στη μνήμη των φίλων του Πανιωνίου την αξέχαστη δραματική στιγμή του αυτοτραυματισμού του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς και τη μεγαλουργία του Φάνη Χριστοδούλου, ενώ πρωταγωνίστησαν σπουδαίοι ξένοι παίκτες (Τέρνερ, Μπι Τζέι Μπράουν, Στόουκς) και προπονητές, όπως ο αείμνηστος Μάκης Δενδρινός, ο Βλάντο Τζούροβιτς, ο Ντούσαν Ιβκοβιτς, ο Κώστας Μίσσας και άλλοι.

Η ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου αναζητεί νέα έδρα στο επόμενο πρωτάθλημα, έχοντας εξαιρετικά λίγες επιλογές στα νότια προάστια, ενώ ο Δήμος Νέας Σμύρνης ενημέρωσε πως οι προπονήσεις των ομάδων της Ανω Νέας Σμύρνης μεταφέρονται στο ΣΕΦ, καθώς προχώρησε στην εκμίσθωση χώρων του φαληρικού σταδίου.

• Η ραγδαία μείωση του επόμενου προϋπολογισμού της γυναικείας ομάδας του Ολυμπιακού οδήγησε και στο συναινετικό «διαζύγιο» με τον Κώστα Μίσσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή