Το πρόβλημα του Κινήματος Αλλαγής

Το πρόβλημα του Κινήματος Αλλαγής

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη στιγμή που η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 210.000 ψηφοφόρους στις εκλογές ανάδειξης ηγεσίας στον δρόμο προς τη μετάλλαξή της σε Κίνημα Αλλαγής, ήταν αναμενόμενο ότι η συνέχεια δεν θα ήταν ανθόσπαρτη. Ο απροσδόκητα μεγάλος αριθμός των ψηφοφόρων αποτελούσε πρόκληση για τους δύο βασικούς μνηστήρες της εξουσίας, το πολιτικό «βάρος» στελεχών του ΠΑΣΟΚ και η συμμετοχή τους σε κυβερνήσεις τα καθιστούσε «παίκτες» του πολιτικού παιχνιδιού και ήταν φανερό ότι η πόλωση θα κλιμακωνόταν, με ευθύνη της κυβέρνησης, πλησιάζοντας στις εκλογές.

Εκ των υστέρων, είναι η αλήθεια, διαπιστώνεται ότι έγιναν λάθη στο πλαίσιο της προσπάθειας της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, πρώτον, να ξεφύγει από το παρελθόν του και το όνομά του, αντί να τα υπερασπιστεί, δεύτερον, να διευρύνει τη βάση του. Συνέπραξε με την ελάχιστης επιφάνειας ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι σε καθοδική πορεία, αν και επικοινωνιακά προβαλλόταν αναντίστοιχα προς την πραγματική επιρροή του στην κοινή γνώμη. Και επιπλέον, καλλιεργούσε την εντύπωση ότι βδελύσσεται οτιδήποτε… πασοκικό και σύρεται με το ζόρι στο εγχείρημα.

Η αλήθεια των αριθμών είναι αδιάψευστη και οι εκλογές της ηγεσίας απέδειξαν πανηγυρικά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 210.000 ψηφοφόρων ήταν είτε πιστοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ που ποτέ δεν το εγκατέλειψαν είτε πρώην που το εγκατέλειψαν, γοητευμένοι πρόσκαιρα από τις «αυταπάτες» του ΣΥΡΙΖΑ, για να επιστρέψουν απογοητευμένοι. Ωστόσο τα λάθη συνεχίστηκαν, με το Κίνημα Αλλαγής να λειτουργεί, πλέον, σαν ομοσπονδία κομμάτων, αφού ο Στ. Θεοδωράκης επέβαλε ποσοστώσεις, αντί εκλογικών διαδικασιών, σε συνέδρους και μέλη κομματικών οργάνων, διατηρώντας ταυτόχρονα δικαίωμα αυτονομίας στην άσκηση πολιτικής. Με συνέπεια, να υπάρχει έλλειμμα συνοχής και κεντρικής κατεύθυνσης.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και τις φιλοδοξίες αρχηγών και αρχηγίσκων του Κινήματος Αλλαγής. Δεν προσδοκά οφέλη σε επίπεδο ψηφοφόρων. Αν κάποιο κόμμα ωφεληθεί από την πόλωση θα είναι η Ν.Δ., καθώς ένα ποσοστό από τους δυνάμει ψηφοφόρους του μπορεί να την προτιμήσει στις εκλογές, προκειμένου να φύγουν «αυτοί». Θέλει όμως να το «πληγώσει», ώστε να μην υπάρξουν μετά τις εκλογές 180 βουλευτές για να καταργήσουν την απλή αναλογική πριν από τις μεθεπόμενες. Και βρίσκει βοήθεια!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή