ΣτΕ: Ηχηρή παραίτηση Σακελλαρίου

ΣτΕ: Ηχηρή παραίτηση Σακελλαρίου

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρή παραίτηση, που εκλαμβάνεται ως κώδωνας του κινδύνου για όσα συμβαίνουν στον χώρο της Δικαιοσύνης και ειδικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπέβαλε αιφνιδίως, χθες, ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου, αφήνοντας αιχμές για παρασκηνιακές διεργασίες σε κρίσιμες διασκέψεις του ΣτΕ, το οποίο κρίνει μεταξύ άλλων τη συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ σε μια ευαίσθητη συγκυρία, καθώς εκκρεμούν προς κρίση στην ολομέλεια του δικαστηρίου σοβαρές υποθέσεις με εμφανές πολιτικό πρόσημο, όπως η παροχή ασύλου στους οκτώ και το σύνολο του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, με τρισέλιδη γραπτή δήλωση παραιτήθηκε πριν από τη λήξη της θητείας του, ενέργεια που γίνεται για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά.

Ο κ. Σακελλαρίου παραιτούμενος, ανέφερε ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και τον οδήγησε στην «επώδυνη», όπως τη χαρακτήρισε απόφαση, ήταν η διαρροή ψηφοφορίας σε διάσκεψη του δικαστηρίου για διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου. «Αδιανόητη και απαράδεκτη είναι αυτή η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου», τόνισε, σημειώνοντας ότι δεν μπορούσε αντικειμενικά πλέον να ελέγξει τις διαρροές, που είχαν ως αποτέλεσμα να επιφέρουν «πλήγμα στην αξιοπιστία και στο κύρος του θεσμού του ΣτΕ» και να στερήσουν από τον ίδιο τη «δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα» για να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες Σακελλαρίου για τις παρασκηνιακές διεργασίες διαρροών σε κρίσιμες αποφάσεις του ΣτΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, με ανακοίνωσή του, τις καταδίκασε απερίφραστα, τονίζοντας ότι «υποβαθμίζουν κατάφωρα τον θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα στους πολίτες», ενώ κάλεσε τους δικαστικούς λειτουργούς «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα, περιφρουρώντας το κύρος του θεσμού».

Η παραίτηση Σακελλαρίου που έπεσε, χθες το μεσημέρι, ως κεραυνός εν αιθρία στο δικαστικό σώμα, προκαλώντας αμηχανία στην κυβέρνηση και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, κατά πολλούς, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη εμφανίζει δυσλειτουργίες πολιτειακής φύσεως και παθογένειες που καθιστούν την εκκαθάριση σημαντικών υποθέσεων δύσκολη.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την παραίτηση Σακελλαρίου που είχε επιλεγεί από τη σημερινή κυβέρνηση πριν από τρία χρόνια και η θητεία του έληγε τέλη Ιουνίου, καθήκοντα προέδρου θα εκτελεί ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του δικαστηρίου Αθ. Ράντος, ενώ οι διασκέψεις για κρίσιμες υποθέσεις θα συνεχιστούν κανονικά. Ομως, η πρόωρη παραίτηση Σακελλαρίου οδηγεί την κυβέρνηση σε πλήρωση της νευραλγικής θέσεως του προέδρου του ΣτΕ ίσως και νωρίτερα από το συνταγματικώς θεσμιζόμενο (προσεχή Ιούλιο), με τις διεργασίες για τον διάδοχο του κ. Σακελλαρίου να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τώρα την ουσία της κρίσης για το σύνολο του ν. Κατρούγκαλου (ασφαλιστικές ρυθμίσεις και περικοπές συντάξεων για την αρχή του 2019), το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να συνεχίσει τις διασκέψεις, ενώ ο ίδιος ο κ. Σακελλαρίου, στη γραπτή του δήλωση, έλαβε δημόσια θέση για το θέμα των συντάξεων, τονίζοντας ότι οι μέχρι τώρα περικοπές είναι μεγάλες και προβλέποντας πως «υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων». Η δημόσια τοποθέτηση Σακελλαρίου για το θέμα των συντάξεων προκάλεσε αίσθηση, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ επισήμανε με νόημα «ότι έχουν γνώσιν οι φύλακες» και ότι «οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων». Αλλωστε, ο κ. Σακελλαρίου στη δήλωσή του αναφέρθηκε επί μακρόν στις θέσεις του κατά των μνημονίων και στις προσπάθειες του ιδίου, αλλά και του δικαστηρίου να εξισορροπηθούν απώλειες σε δικαιώματα, μισθούς και αποδοχές, από την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ έκλεισε την επιστολή του με τη φράση «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή