Μητσοτάκης: Λύση μόνο με αλλαγή συντάγματος ΠΓΔΜ

Μητσοτάκης: Λύση μόνο με αλλαγή συντάγματος ΠΓΔΜ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό μήνυμα ότι προϋπόθεση για λύση –συνολική και ενιαία, όπως είπε– στο Σκοπιανό είναι η συνταγματική αλλαγή στην ΠΓΔΜ, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη χθεσινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Σόφια. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε «στρατηγική επιδίωξη» της Ελλάδας την είσοδο των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, εξέλιξη, όμως, που προϋποθέτει σεβασμό στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η ένταξη των ενδιαφερομένων στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις, με πρώτη και «αδιαπραγμάτευτη» την τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας. Kαι επανέλαβε τη θέση του υπέρ συνολικής και ενιαίας λύσης, η οποία δεν θα αφορά μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στην ΠΓΔΜ. «Αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό», υπογράμμισε. Το Σκοπιανό και τα Δυτ. Βαλκάνια ήταν, εξάλλου, τα βασικά θέματα συζήτησης στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Και σε αυτήν, σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε την ανάγκη για την αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη χρήση του ονόματος erga omnes. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ, έθεσε στον κ. Μπορίσοφ και το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων που κρατούνται παρανόμως στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Την ίδια ώρα, μείζον ζήτημα εγείρει η Ν.Δ. καταγγέλλοντας ότι υπουργοί πήραν παράνομα στα χέρια τους λίστες με τα στοιχεία και τα προσόντα των υποψηφίων για τις θέσεις διοικητικών και τομεακών γραμματέων. Ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Γεωργαντάς κατηγόρησε την Ολγα Γεροβασίλη ότι αποκρύπτει την αλήθεια και ότι καλύπτει «παράνομα» τους υπουργούς που πήραν στα χέρια τους τις λίστες. Εκανε λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο» στη Δημόσια Διοίκηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κινήσεις θα έχουν και συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και πενήντα ημέρες η κ. Γεροβασίλη δεν έχει απαντήσει στη σχετική καταγγελία του κ. Γεωργαντά. Ο βουλευτής Κιλκίς της Ν.Δ. αφήνει επίσης αιχμές και για το γεγονός ότι η μοριοδότηση των υποψηφίων ορίστηκε παρατύπως από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων και μίλησε για «απροκάλυπτα καθοδηγούμενη και διαβλητή διαδικασία». Η αρμόδια υπουργός απέφυγε, πάντως, να απαντήσει. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μόνο ότι η διαδικασία καθορίζεται και ελέγχεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων χωρίς συμμετοχή ή παρέμβαση του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για την «καταλυτική», όπως έλεγαν, υπεροχή της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο βαρόμετρο της Public Issue. (Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ψαλίδα στην παράσταση νίκης είναι 56 μονάδες – 74 για τη Ν.Δ. έναντι 18 για τον ΣΥΡΙΖΑ.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή