Φήμες περί επιβολής capital controls στην Τουρκία

Φήμες περί επιβολής capital controls στην Τουρκία

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η τουρκική λίρα αγωνίζεται να σταθεροποιηθεί μετά την πτώση των τελευταίων μηνών, στην Τουρκία αρχίζει να φημολογείται ότι η κεντρική τράπεζα θα επιβάλει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων. Λαβή για τις σχετικές φήμες έδωσε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα ύψους έως και 40% σε οποιονδήποτε, ιδιώτη ή εταιρεία, επιχειρήσει να βγάλει κεφάλαια από τη χώρα χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα εξαγωγική ή εισαγωγική δραστηριότητα.

Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρόκειται για μέτρο που απορρέει από την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας που τίθεται πλέον σε ισχύ. Υπογραμμίζει ότι πρόκειται για απόφαση της κυβέρνησης και αφορά την εξαγωγή κεφαλαίων είτε σε τουρκικές λίρες είτε σε συνάλλαγμα. Το σχετικό δημοσίευμα ενέσπειρε υποψίες ότι υπάρχουν σκέψεις να επιβληθούν capital controls, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε προσφάτως ότι η Τουρκία «δεν θα συγχωρέσει όσους επιχειρούν να βγάλουν κεφάλαια από τη χώρα». Εχει μεσολαβήσει, βέβαια, επίσημη διευκρίνιση της κυβέρνησης πως η απειλή αφορούσε τυχόν υπονομευτικές ενέργειες των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν. Πρόκειται για πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν, που από τον Ιούλιο του 2016 ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος για να βγάλει κεφάλαια από τη χώρα. Εκτοτε έχει, μάλιστα, κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία του κινήματος του Γκιουλέν, των οποίων η αξία ανέρχεται σε πολλά δισ. δολάρια.

Το δημοσίευμα της Sabah συνέπεσε, όμως, με δηλώσεις του οικονομολόγου Ρουσέλ Νάπιερ, ο οποίος, μιλώντας στην ελβετική γερμανόφωνη εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung, προέβλεψε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα αργήσει να επιβάλει capital controls. Ο εν λόγω οικονομολόγος τόνισε, άλλωστε, ότι η επιμονή του Τούρκου προέδρου να επιδιώκει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, διατηρώντας τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, θα οδηγήσει την Τουρκία σε de facto χρεοκοπία. Η φημολογία βρίσκει πρόσφορο έδαφος, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να πουλούν μαζικά περιουσιακά στοιχεία, τίτλους και το νόμισμα της Τουρκίας φοβούμενοι την υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, στα 16 χρόνια που βρίσκεται ο Ερντογάν στην εξουσία, είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές δεν επιθυμούν πραγματικά την επανεκλογή του. Αιτία είναι ότι με τη στάση του ο Ερντογάν έχει πλήξει την οικονομία της Τουρκίας. «Η επανεκλογή του Ερντογάν θα ήταν η χειρότερη έκβαση των εκλογών για την αγορά, καθώς θα σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική», σχολιάζει στο Bloomberg ο Πολ Γκιρ, διαχειριστής κεφαλαίων στο fund Fidelity International που διαχειρίζεται χρέος αναδυόμενων αγορών ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η ανάπτυξη 7,4% που σημείωσε πέρυσι η τουρκική οικονομία ήταν μεγαλύτερη από της Κίνας, αλλά οφείλεται στον εκτεταμένο δανεισμό και δεν είναι βιώσιμη. Γι’ αυτό και καλούν την τουρκική κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα ανακόψουν τον διψήφιο πληθωρισμό και θα θέσουν την τουρκική οικονομία σε πιο στέρεη βάση.

Ανάκαμψη της λίρας

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε προσωρινά χθες, λόγω της στήριξης της Τράπεζας της Τουρκίας, που ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά και θα «προβεί στα αναγκαία μέτρα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό». Αμεσα ανέκαμψε η λίρα κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στις 4,4271 λίρες προς ένα δολάριο, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμη κατά 1,2% μέσα στην ημέρα, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό στις 4,5 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Κέρδη 0,5% σημείωσε το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, αντιστρέφοντας την πτώση 0,9% που είχε προηγηθεί. «Τώρα πρέπει να δούμε αν η κεντρική τράπεζα θεωρεί αναγκαία τα μέτρα που θεωρεί και η αγορά», σχολίασε ο Χένρικ Γκιούλμπεργκ, αναλυτής της Nomura International, μιλώντας στο Bloomberg. Οπως τόνισε, «για την αγορά εκείνο που είναι αναγκαίο, είναι μια θεαματικά επιθετική αύξηση των επιτοκίων». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Πιοτρ Ματίς, αναλυτής της Rabobank στο Λονδίνο, που τόνισε ότι «η κεντρική τράπεζα πρέπει να επιβεβαιώσει τη δήλωσή της με συγκεκριμένα μέτρα, και άμεσα, ανακοινώνοντας έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή