Παραίτηση στο Νοσοκομείο Ρίου με αιχμές για συνδικαλιστές ΣΥΡΙΖΑ

Παραίτηση στο Νοσοκομείο Ρίου με αιχμές για συνδικαλιστές ΣΥΡΙΖΑ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του από ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας υπέβαλε ο μέχρι πρότινος διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου παρά την Πάτρα κ. Θόδωρος Πισιμίσης, καταγγέλλοντας με επιστολή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι οι συνδικαλιστές του νοσοκομείου και μάλιστα εκείνοι που θεωρούσαν ότι εξέφραζαν το μεγαλύτερο κόμμα της κυβέρνησης, τον ΣΥΡΙΖΑ, επεδίωκαν να επιβάλουν ένα είδος συνδιοίκησης.

«Δεν είχα έρθει να κάνω μία από τα ίδια», είπε χθες το πρωί ο κ. Πισιμίσης στην «Κ» και επανέλαβε την κεντρική ιδέα της επιστολής του, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης «θα έπρεπε να έχει βγάλει το αμπέχωνο του συνδικαλιστή και να έχει βάλει το σακάκι του υπουργού». Ο κ. Πισιμίσης διευκρίνισε ότι είναι

«το μόνο που του καταλογίζει». Ο ίδιος αρνήθηκε να μιλήσει για τις λεπτομέρειες της αντιπαράθεσής του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, διευκρινίζοντας απλώς ότι οι διεκδικούντες τη συνδιοίκηση του νοσοκομείου αναζητούσαν συχνά και έβρισκαν ευήκοα ώτα στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) που προΐστατο διοικητικά του νοσοκομείου.

«Η κατηγορία εναντίον μου», γράφει στην επιστολή του, «είναι ότι διαίρεσα την κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα. Δεν έχω όμως, κύριοι υπουργοί, τέτοια δύναμη. Μπερδέψατε το αίτιο με το αιτιατό. Η οργάνωση αυτή είναι βαθιά διχασμένη από τη φύση της. Εκδηλώθηκε ο διχασμός αυτός στο πρόσωπό μου. Το αίτιο είναι άλλο. Εγώ ήμουν το αποτέλεσμα.

»Υπάρχουν δύο ομάδες. Η μία, η μεγάλη, αποτελείται από στελέχη πραγματικά αριστερά, παντελώς ανιδιοτελή, οι οποίοι το μόνο που επιζητούν είναι η επιτυχία της κυβέρνησης στον χώρο της υγείας. Τα στελέχη αυτά δεν τα γνώριζα (κανέναν δεν γνώριζα) και στην αρχή ήταν από επιφυλακτικοί έως εχθρικοί απέναντί μου. Βλέποντας όμως τον τρόπο της διοίκησής μου, με υποστήριξαν και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Βεβαίως έκαναν το αυτονόητο, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση και όχι εμένα, αλλά εγώ δεν παύω να νιώθω μια βαθιά ευγνωμοσύνη για όλους αυτούς.

»Υπάρχει και μία ομάδα 6-7 ατόμων (εκ των οποίων τα 4-5 υπηρετούν στο νοσοκομείο), που εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές και ωφελιμότητες. Μου τραβούσαν το χαλί καθημερινά κάτω από τα πόδια. Ατομα που χωρίς κανένα προσόν κατέλαβαν υψηλότατες θέσεις επί δεξιάς διακυβέρνησης, άτομα τα οποία οργανώθηκαν στο κόμμα πριν από 15 μήνες και βιάζονται να εξαργυρώσουν τις κομματικές τους ταυτότητες και άλλοι που με τη δική μου υπογραφή θέλησαν να διοικήσουν το νοσοκομείο. Οχι απλά να συνδιοικήσουν. Να διοικήσουν ήθελαν. Εντολές έδιναν. Αυτοί που έρχονταν στο γραφείο μου και σε έξαλλη κατάσταση μου κουνούσαν το δάκτυλό τους στο πρόσωπό μου, επειδή “δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις”. Τέλος, αυτοί που περίμεναν τον διορισμό μου για να εκδικηθούν άλλους συναδέλφους τους, με τους οποίους είχαν προηγούμενα, αυτοί που ήθελαν να συνεχίσουν την πρότερη νοσηρή κατάσταση (κατάντια), κατέχοντας όμως αυτή τη φορά οι ίδιοι τον ρόλο του χαλίφη…».

Επιλογή προϊσταμένης

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Πισιμίσης ήρθε σε σύγκρουση με την ΥΠΕ για τη στελέχωση της νοσηλευτικής υπηρεσίας, όπου ήθελε να τοποθετήσει προϊσταμένη με περισσότερα προσόντα, αλλά και για την ΕΔΕ άλλης προϊσταμένης που καθαίρεσε για πρόκληση ζημίας 160.000 ευρώ στο νοσοκομείο. Πάντως, η τελευταία απηλλάγη στο πειθαρχικό. Το νοσοκομείο παρουσιάζει καλά οικονομικά αποτελέσματα σε σχέση με άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ (σ.σ.: πέρυσι η εξοικονόμηση μόνο στις χημειοθεραπείες προσέγγισε το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ το νοσοκομείο παρουσίασε πλεόνασμα) και προσέλκυσε σοβαρά ιδιωτικά κεφάλαια για την εγκατάσταση μηχανήματος ΠΕΤ. Κάποιοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο θεωρούσαν ότι επέπληττε εργαζομένους για «ψύλλου πήδημα» και διοικούσε συγκεντρωτικά. Πάντως, δύο καθηγητές που υπηρετούσαν στο Δ.Σ. του νοσοκομείου (σ.σ.: οι κ. Ανθρακόπουλος και Γεωργόπουλος) παραιτήθηκαν από τη διοίκησή του διαμαρτυρόμενοι για τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του κ. Πισιμίση.  Ταυτόχρονα, συνδικαλιστές που ήταν αντίθετοι με τον πρώην διοικητή δεν εξελέγησαν, ενώ ενισχύθηκαν εκείνοι οι συνδικαλιστές και της Αριστεράς που είναι αγαπητοί στον ιατρικό κόσμο και το νοσηλευτικό προσωπικό και θεωρούνται στο νοσοκομείο ανεξάρτητοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή