«Κόκκινη κάρτα» για τις καθυστερήσεις στην επιλογή γενικών γραμματέων στο Δημόσιο

«Κόκκινη κάρτα» για τις καθυστερήσεις στην επιλογή γενικών γραμματέων στο Δημόσιο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα με πέντε δύσκολα σημεία βρίσκονται στον δρόμο της τελευταίας αξιολόγησης του μνημονίου, η οποία ξεκίνησε χθες στο Χίλτον, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

Ανάμεσά τους, οι καθυστερήσεις στην επιλογή των νέων γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, για τις οποίες η κυβέρνηση δέχθηκε με το καλημέρα «κόκκινη κάρτα» σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.  Οι Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Νίκολα Τζιαμαριόλι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Φραντσέσκο Ντρούντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Πίτερ Ντόλμαν του ΔΝΤ ξεκίνησαν τις επαφές με την κυβέρνηση χθες στο Χίλτον, με πρώτα θέματα τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ενεργειακά. Στους δύο αυτούς τομείς, όπως και στα δημοσιονομικά, στα εργασιακά και στα θέματα της δημόσιας διοίκησης, συναντώνται οι μεγαλύτερες δυσκολίες.

Ειδικότερα, στις ιδιωτικοποιήσεις, τα προβλήματα είναι οι καθυστερήσεις στην Εγνατία και η ασυμφωνία για το μέλλον της ΔΕΠΑ (που συζητήθηκαν χθες), αλλά και η καθυστέρηση του «Ελ. Βενιζέλος», ενώ για μετά το μνημόνιο παραπέμπονται οι μεγάλες υποθέσεις της ΔΕΗ (17%) και του Ελληνικού. Στα εργασιακά, δυσκολίες υπάρχουν στη διαιτησία και στα προνοιακά επιδόματα. Στα δημοσιονομικά, εκκρεμεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ώστε να ακολουθήσει η προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ, αν χρειαστεί, αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η δημόσια διοίκηση

Τα θέματα της δημόσιας διοίκησης θα συζητηθούν σήμερα και στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η επιλογή των γενικών γραμματέων, για την οποία μάλιστα η κυβέρνηση έχει δεχθεί έντονη κριτική από την αντιπολίτευση.  Η διαδικασία επιλογής πρέπει, βάσει του μνημονίου, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, ωστόσο αυτό έχει καταστεί μάλλον απίθανο, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί οι σχετικές προκηρύξεις, δεν έχει γίνει καμία επιλογή γενικού γραμματέα. Ο λόγος που προβάλλει η κυβέρνηση είναι ότι στο πλαίσιο της διαφάνειας της διαδικασίας έχει οριστεί εννεαμελές συμβούλιο το οποίο αποφαίνεται για την επιλογή του γραμματέα, σχήμα που αποδεικνύεται «δυσκαμπτο», καθώς θα πρέπει να «συντονιστούν» τα μέλη του. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι στο συγκεκριμένο συμβούλιο συμμετέχουν τρία μέλη του ΑΣΕΠ που είναι επιφορτισμένα και με τις κρίσεις των νέων γενικών διευθυντών καθώς και η ΑΔΕΔΥ, η οποία συμμετείχε σε δύο συναντήσεις και έκτοτε δηλώνει απούσα.  Kατά τα λοιπά, εξονυχιστικό έλεγχο και στην εξέλιξη της διαδικασίας της κινητικότητας δέχεται η κυβέρνηση, με τους εκπροσώπους των θεσμών να ζητούν αναλυτικά αριθμητικά στοιχεία για τις μετατάξεις – αποσπάσεις, σημειώνοντας αρνητικά το πλήθος των τελευταίων. 

Ως προς την αξιολόγηση, οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι καθώς, παρά την αποχή που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, τις δύο πρώτες ημέρες από το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι αρμόδιες διευθύνσεις συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα στοιχεία για περίπου 20.000 υπαλλήλους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή