Μείωση τζίρου για μικρούς, αύξηση για τους μεγάλους στις εκπτώσεις

Μείωση τζίρου για μικρούς, αύξηση για τους μεγάλους στις εκπτώσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι μικρομεσαίοι έμποροι από τις επιδόσεις των καταστημάτων τους κατά τη διάρκεια των εαρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν προχθές. Διαφορετική αντίληψη, ωστόσο, επικρατεί στις λιανεμπορικές αλυσίδες, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι ο τζίρος τους κατέγραψε αύξηση, ενώ συνολικά το πρώτο τετράμηνο του 2018 κινήθηκε ελαφρώς θετικά για το σύνολο της αγοράς.

Πρόκειται για κάποια μορφή «διγλωσσίας» της αγοράς; Το πιθανότερο είναι πως σε αυτή τη διαφορετική αντίληψη αποτυπώνεται η μετατόπιση της ζήτησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από τα μεμονωμένα εμπορικά καταστήματα σε μεγάλες αλυσίδες, εγχώριων και μη συμφερόντων. Αλλωστε, σύμφωνα και με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), το 70% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών μικρότερο των 30.000 ευρώ σημείωσε πτώση πωλήσεων.

Μείωση τζίρου για μικρούς, αύξηση για τους μεγάλους στις εκπτώσεις-1

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΣΕΕ και στηρίζονται στις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των εμπορικών συλλόγων της χώρας, ο τζίρος του λιανεμπορίου στις εαρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις του φετινού Μαΐου κατέγραψε υποχώρηση 7,3% κατά μέσον όρο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι οργανωμένων αλυσίδων με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» κάνουν λόγο για αύξηση των πωλήσεών τους κατά τις εκπτώσεις, αύξηση η οποία κυμαίνεται από 10% έως 15% και οφείλεται επιπλέον στο γεγονός ότι οι αλυσίδες στη συντριπτική τους πλειονότητα λειτούργησαν την Κυριακή 6 Μαΐου και αρκετές και στις 13 Μαΐου. Στις 6 Μαΐου επιτρεπόταν η λειτουργία όλων των εμπορικών επιχειρήσεων, καθώς ήταν η πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενώ στις 13 Μαΐου επιτρεπόταν η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, στο Εμπορικό Πάρκο του αεροδρομίου, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε περιοχές του Πειραιά και των νοτίων προαστίων.

Σε σύνολο 67 περιοχών για τις οποίες το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ) συγκέντρωσε εκτιμήσεις από τους οικείους εμπορικούς συλλόγους, αύξηση του τζίρου, έως 10%, σε σύγκριση με πέρυσι αναφέρθηκε σε πέντε, ενώ στα ίδια επίπεδα σε 20. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές αναφέρθηκε μείωση του τζίρου, η οποία σε κάποιες μικρές επαρχιακές πόλεις ξεπέρασε το 40%. Στην Αθήνα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο τζίρος επίσης υποχώρησε σε σύγκριση με τις περυσινές εκπτώσεις με τη μείωση να φτάνει το 10% στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ανάλογο ήταν το εύρος της πτώσης στον Πειραιά, ενώ έως 20% έφτασε η μείωση στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τη δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ σε εμπορικές επιχειρήσεις, το 80% συμμετείχε στις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις, ενώ, μάλιστα, το 53% πραγματοποίησε εκπτώσεις στο σύνολο των εμπορευμάτων. Οι επιχειρήσεις, πάντως, που ανέφεραν ότι φέτος σημείωσαν χαμηλότερες πωλήσεις ήταν λιγότερες σε σύγκριση με πέρυσι (56% φέτος έναντι 70% πέρυσι). Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης με δήλωσή του, πάντως, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων υποστήριξε ότι «ο θεσμός των εκπτώσεων ξεχείλωσε πολύ, με αποτέλεσμα να ξεφτίσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή