Platforms Project: Πανόραμα σύγχρονης τέχνης

Platforms Project: Πανόραμα σύγχρονης τέχνης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πέρυσι, το μεγάλο στοίχημα ήταν να γίνει. Φέτος, είναι να μαθευτεί». Αυτά είναι τα πρώτα λόγια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου, εικαστικού, επιμελήτριας και καλλιτεχνικής διευθύντριας του Platforms Project, που μαζί με τον Μιχάλη Αργυρού έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης. «Ανήκουμε πλέον στις μεγαλύτερες αντίστοιχες διοργανώσεις στον κόσμο, πλάι στο “Super Market” της Σουηδίας», προσθέτει η ίδια.

Είναι έκτη διοργάνωση γενικώς (συμμετείχε στην Art Athina), αλλά η δεύτερη που γίνεται ανεξάρτητα και εγκαινιάζεται απόψε (19.00) στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της ΑΣΚΤ, στην Πειραιώς. Είναι μια «πλατφόρμα για πλατφόρμες» εικαστικών και επιμελητών ανά την υφήλιο, για όσους καλλιτέχνες και θεωρητικούς ερευνούν και πειραματίζονται πάνω στη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους – ένας τόπος συνάντησης δημιουργών με το κοινό, ένα πανόραμα της σύγχρονης τέχνης, αφού συμμετέχουν 56 πλατφόρμες από 17 χώρες, με περισσότερους από 700 καλλιτέχνες.

Το Platforms Project φέρνει στην επιφάνεια όσα η σύγχρονη παγκόσμια εικαστική παράγει, αλλά συχνά δεν έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει. Ο λόγος, κατά την Αρτέμιδα Ποταμιάνου, είναι απλός: «Διότι δεν είναι εμπορικά έργα ή ίσως οι καλλιτέχνες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό που ονομάζουμε “αγορά της τέχνης”. Το Platforms Project είναι η ανάγκη και η προσπάθεια να καταγραφεί το φαινόμενο της σύγχρονης τέχνης, όπως διαμορφώνεται σε διάφορα σημεία του κόσμου από συνεργατικά σχήματα».

Η περυσινή διοργάνωση αποδείχθηκε επιτυχής, αφού μετά το πέρα της οι δημιουργοί ανέπτυξαν κοινές δράσεις, αντάλλαξαν επισκέψεις και residencies, δημιούργησαν κοινές εκθέσεις και δίκτυα. «Βλέπω αναρτήσεις πολλών εξ όσων συμμετείχαν πέρυσι, οι οποίοι φέτος… κλαίνε που δεν είναι εδώ. Η προσφορά του Platforms Project είναι αυτή η σύνδεση», λέει η Αρτεμις Ποταμιάνου.

Φέτος, εκτός από τη συμμετοχή των περίπου 700 καλλιτεχνών και θεωρητικών, θα υπάρξει ένα ακόμη ευρύτερο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, με περφόρμανς, συλλογικά και ατομικά πρότζεκτ και εκθέσεις, συζητήσεις και open studios των φοιτητών της ΑΣΚΤ. «Ακόμη κι αν ήταν φεστιβάλ περφόρμανς, δεν θα είχε τόσο πολλές», λέει γελώντας η Αρτεμις Ποταμιάνου, αναφερόμενη στις 84 περφόρμανς που θα παρουσιαστούν. Ταυτόχρονα, φέτος θα υπάρξουν πολλές συζητήσεις μεταξύ θεσμικών προσώπων και φορέων αλλά και εκπροσώπων της ανεξάρτητης σκηνής, με τη διημερίδα της Ενωσης Ελλήνων Τεχνοκριτών για τους μηχανισμούς προώθησης νέων καλλιτεχνών να ξεχωρίζει.

«Χωρίς αποκλεισμούς»

Οπως εξηγεί η Αρτεμις Ποταμιάνου, «η λογική μας είναι να μη γίνονται επιλογές που επιφέρουν αποκλεισμούς. Το Platforms Project δεν είναι θεσμός, είναι μία πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή τη σύγχρονη τέχνη με το κοινό της και τους φορείς της μεταξύ τους. Είναι διάλογος και συνεργασία. Μια γέφυρα που έχει δυναμική, επειδή έχει τον χρόνο με το μέρος της, δεν είναι κουρασμένη. Οταν αποχωρήσαμε από την Art Athina, ανανεώσαμε τις δυνάμεις μας».

​​Platforms Project 2018. Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής», ΑΣΚΤ, Πειραιώς 256. 17 έως 20 Μαΐου. Αναλυτικά οι συμμετέχοντες και το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων: www.platformsproject.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή