Πέφτουν οι τόνοι μεταξύ Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη

Πέφτουν οι τόνοι μεταξύ Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση τόσο με συμβολική όσο και με ουσιαστική σημασία έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης μεταξύ της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη. Το τετ α τετ αρχικά ήρθε να επιβεβαιώσει πως η κρίση μεταξύ των δύο προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων που συναπαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής, όπως φαινόταν ήδη από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, αποκλιμακώνεται και τα σενάρια περί «βαθιάς ρήξης» δεν είχαν πραγματικό αντίκρισμα.

Οσον αφορά το περιεχόμενο της συνάντησης, σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση, εστίασε σε τρία σημεία: Πρώτον, στον εκλογικό νόμο τον οποίο θα καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής κατά τη σημερινή σύσκεψη με τον κ. Σκουρλέτη στο υπ. Εσωτερικών. Δεύτερον, στην υπόθεση Νοvartis η οποία επανέρχεται αύριο στη Βουλή σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας με αντικείμενο το πόρισμα της Προανακριτικής. Τρίτον, επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της προ ημερησίας συζήτησης της ερχόμενης Τετάρτης με πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά με επίκεντρο το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Υπενθυμίζεται πως στα δύο ζητήματα που θα έρθουν στην Ολομέλεια –Novartis και αίτημα για πρόωρες εκλογές– η ρητορική του Ποταμιού έχει υπάρξει όλο το προηγούμενο διάστημα ευκρινώς διαφορετική από εκείνη της κεντρικής γραμμής, καθώς στη μεν υπόθεση Νοvartis η Σεβαστουπόλεως δεν μίλησε ποτέ για «σκευωρία», στο δε θέμα των πρόωρων εκλογών σημείωσε πως ο εκλογικός κύκλος πρέπει να είναι σταθερός. Τούτων δοθέντων έχει μεγάλη σημασία το ότι και από τις δύο πλευρές μετά τη συνάντηση εξέπεμπαν το μήνυμα για «καλό κλίμα» και «κοινό βηματισμό». Η συνάντηση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο κομμάτων δεν σταμάτησαν μέχρι τις παραμονές της συνάντησης. Ενα 24ωρο πριν, στην ψηφοφορία για το άσυλο η ΔΗΣΥ ψήφισε «παρών» επί της αρχής, ενώ το Ποτάμι «ναι». Το νομοσχέδιο αφορούσε στην ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών στην εγχώρια νομοθεσία που διέπει τους όρους για χορήγηση και επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ψηλά ο πήχυς

Την ίδια ώρα, ο Ν. Ανδρουλάκης με συνέντευξή του (Ράδιο 24/7) έβαλε πολύ ψηλά τον πήχυ για τις επόμενες εκλογές, καθώς σημείωσε ότι το Κίνημα πρέπει να πάρει οπωσδήποτε το άθροισμα των ποσοστών της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού στις τελευταίες εκλογές (10% και κάτι), ενώ υπενθύμισε πως τον Μάιο του 2012 η ΔΗΣΥ είχε πάρει 13%, ποσοστό που επιτρέπει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Οσον αφορά το μετεκλογικό σκηνικό τόνισε πως «αν το ΚΙΝΑΛ έχει κακή επίδοση στις επόμενες εκλογές δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση», ενώ αντίθετα «αν ο λαός μάς τιμήσει, θα τον τιμήσουμε και εμείς συμμετέχοντας στην κυβέρνηση» και «επιβάλλοντας τις προτεραιότητές μας». Οσον αφορά το κεντρικής φύσεως αίτημα της κ. Γεννηματά για εκλογές, τόνισε πως πρώτα πρέπει ο κ. Τσίπρας να παρουσιάσει το σχέδιο του για «τη μεταμνημονιακή Ελλάδα» και αν αποδειχθεί πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει «τότε πρέπει η χώρα να πάει σε εκλογές». Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στο Κίνημα με επίκεντρο τους «διορισμούς» στα όργανα αντί εκλογών, ενώ τάχθηκε κατά των «αρχηγισμών» ζητώντας «ισχυρή θεσμική λειτουργία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή