Ο ΔΗΚΤΗΣ (17/05/18)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για τα κόκκινα δάνεια

Αν και οι διεθνείς επενδυτές εμφανίζονται αρκετά ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των stress tests, ωστόσο θεωρούν ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με προκλήσεις το επόμενο διάστημα, κυρίως σε ό,τι αφορά το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡEs). Αυτό είναι το μήνυμα που έλαβαν τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών τόσο στο χρηματοοικονομικό συνέδριο της ΚΒW όσο και στο συνέδριο της Morgan Stanley για τις αναδυόμενες αγορές, που διοργανώθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο, και όπου το επενδυτικό κλίμα ήταν κάπως «σφιγμένο». Με την ατζέντα των roadshows έως το καλοκαίρι να είναι γεμάτη, οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να δείξουν στους επενδυτές ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση των NPEs είναι σημαντικές και ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν, τη στιγμή που το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται και τα μηνύματα από το μέτωπο των καταθέσεων είναι θετικά.

Νέα συγκέντρωση συνταξιούχων

Δικαιωμένοι νιώθουν οι συνταξιούχοι μέλη του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων τόσο από τις διαρροές για την απόφαση του ΣτΕ όσο και από τις δηλώσεις του παραιτηθέντος προέδρου του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου. Μάλιστα, διοργανώνουν και σήμερα το απόγευμα, στις 7 μ.μ., νέα συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ (Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου), καλώντας όλους τους συνταξιούχους να δώσουν το «παρών» μετά και τις εξελίξεις της παραίτησης του προέδρου του ΣτΕ και των βαρυσήμαντων δηλώσεών του. Αυτό που ζητούν είναι η απόδοση δικαιοσύνης, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και, βέβαια, μια δίκαιη δίκη.

Κάποιος αρνείται επίμονα να προσγειωθεί

Είπε πολλά και ενδιαφέροντα, χθες, ο Χρ. Σπίρτζης στο Χίλτον. Κατηγόρησε το ΤΑΙΠΕΔ για τεχνοκρατική ανεπάρκεια σχετικά με την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, εν αντιθέσει με το υπουργείο, που όχι μόνο θα τα έκανε όλα πιο γρήγορα, στην Εγνατία και στο «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και θα εξασφάλιζε και τριπλάσιο τίμημα. Φύλαγε για το τέλος και μια βολή κατά της πολιτικής της Ε.Ε. για τις αερομεταφορές, η οποία, αφού έθαψε την Ολυμπιακή, έχει τώρα φέρει σε δύσκολη θέση τη Lufthansa.

Ανοιξαν τα data rooms για Fosun και Gongbao

Με παρουσιάσεις προς τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές, τους κινεζικούς ομίλους Fosun και Gongbao, προχωρεί το θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η πρώτη παρουσίαση θα είναι για λογαριασμό της Fosun αυτή την εβδομάδα, ενώ για την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση για την Gongbao. Οι δύο κινεζικοί όμιλοι έχουν λάβει τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία για τη χρήση του 2017 και έχουν ζητήσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις. Στόχος της διοίκησης της ΕΤΕ παραμένει η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών να γίνει έως τα τέλη του μήνα και η ολοκλήρωση της συμφωνίας έως τα τέλη Ιουνίου.

Εύσημα στην Ελλάδα για απορρόφηση κονδυλίων

Τις καλές επιδόσεις της Ελλάδας στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής Ρούντολφ Νίσλερ, ο οποίος, μιλώντας προχθές στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, ανέφερε το υψηλό ποσοστό απορρόφησης της χώρας (25%) έναντι του μέσου κοινοτικού όρου (14%). Η θετική αυτή εξέλιξη θα πρέπει να πιστωθεί στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, όπως στον ίδιο θα πρέπει να πιστωθεί και το γεγονός ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο δεν απέκρυψε και την αναφορά του Ευρωπαίου αξιωματούχου στη δραστική μείωση των ατελών προγραμμάτων. Πρόκειται για τα έργα που αν και εντάχθηκαν σε κάποιο ΕΣΠΑ, δεν χρηματοδοτήθηκαν γιατί δεν παραδόθηκαν πλήρως λειτουργικά. Τα ατελή έργα μειώθηκαν στα 79 την περίοδο 2007-2013 από 900 την περίοδο 2002-2006, και η επιτυχία αυτή δεν πιστώνεται μόνο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν αυτή έκλεισε το προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά και στη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή