Κυβερνητική παραδοχή: Κανονικά οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο

Κυβερνητική παραδοχή: Κανονικά οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιάνονται οι στόχοι για το 2018-2019 (σ.σ. όσον αφορά στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων) και υπό συζήτηση είναι μόνον το μέγεθος της υπέρβασης, που θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες». Αυτό δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για τα δημοσιονομικά και τη συμφωνία που επήλθε. Επεσήμανε, δε, ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το εφετινό πλεόνασμα από 2,9% του ΑΕΠ σε 3,5% του ΑΕΠ, αποδεχόμενο έτσι πλήρως τις ελληνικές εκτιμήσεις.

Ο ίδιος παράγοντας τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα συμπεφωνημένα (μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου το 2019 και το 2020, αντιστοίχως) θα εφαρμοστούν. Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι από το αποτέλεσμα προβλέπεται δημοσιονομικά ουδέτερο λόγω των αντίμετρων που θα λάβει η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε, παράλληλα, ο εν λόγω αξιωματούχος, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ εφέτος στο 2%- 2,1% και ότι οι συγκεκριμένες αναθεωρήσεις ελήφθησαν υπόψη για τη συμφωνία με τους θεσμούς στα δημοσιονομικά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), λέγοντας χαρακτηριστικά «μην έχετε καμία αμφιβολία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή