Ο «άλλος» Πικάσο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ήξερα ότι αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να σκοτώσω, μεταφορικά, τον εαυτό μου. Έπρεπε να σκοτώσω τον Αντόνιο Μπαντέρας, ώστε να αρχίσω να οικοδομώ, να χτίζω κάποιον άλλο». Ο διάσημος Ισπανός ηθοποιός γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μάλαγα, 100 μέτρα από το σπίτι του Πάμπλο Πικάσο, τον οποίο κλήθηκε να υποδυθεί στον δεύτερο κύκλο της σειράς του National Geographic «Genius». «Γεννηθήκαμε στην ίδια πόλη και τον είχα στο μυαλό μου εδώ και πολύ καιρό. Έπρεπε όμως να ξεφύγω από την εικόνα που έχει το κοινό για μένα και τους ρόλους, τους χαρακτήρες που υποδύομαι. Ήταν μια πρόκληση να προσπαθήσω να βρω τον Πικάσο κάπου στη μέση». Τα κατάφερε, όπως ομολογούν οι κριτικοί, έπειτα από πέντε μήνες κοπιαστικών καθημερινών γυρισμάτων, έχοντας περάσει χιλιάδες ώρες στο μακιγιάζ για να μεταμορφωθεί στον μεγάλο καλλιτέχνη –χρειαζόταν 4 ώρες για να «ξυρίσει» το κεφάλι και τα φρύδια του, να μακιγιαριστεί, να βάλει περούκα, ψεύτικα δόντια και λαιμό– και έχοντας μελετήσει πολύ και παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής. «Ήταν μια πολύ απελευθερωτική διαδικασία», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, που του έδωσε την ευκαιρία να ξεφορτωθεί την εικόνα του φλογερού Ισπανού που καθόρισε για πολλά χρόνια τους ρόλους που του εμπιστεύονταν.

Πριν από περίπου έναν χρόνο υπέστη καρδιακή προσβολή. Ήταν μια μάλλον αφυπνιστική εμπειρία, με την οποία ήρθε η συνειδητοποίηση ότι «δεν είμαι πια νέος». Ακολούθησε η πρόταση να υποδυθεί τον Πάμπλο Πικάσο και «ήταν σαν να μου πρόσφεραν αναψυκτικό στην έρημο», δήλωσε γλαφυρά.

Eίχε ξαναδεχτεί την ίδια πρόταση δύο φορές στο παρελθόν, αλλά είχε αρνηθεί, γιατί φοβόταν το μέγεθος της προσωπικότητας του καλλιτέχνη. Αυτή τη φορά ξεπέρασε τον φόβο του, νιώθοντας ότι είχε φτάσει η ώρα. Άλλωστε ποιος άλλος θα μπορούσε να υποδυθεί τον ήρωά του, τον συντοπίτη του, από το μόνο άλλο διάσημο «παιδί» της Μάλαγα; Η πρώτη που το είχε καταλάβει ήταν η μητέρα του, η οποία έφυγε από τη ζωή στη διάρκεια των γυρισμάτων. «Γνώριζα ποιος ήταν ο Πικάσο από 5 ετών εξαιτίας της μητέρας μου. Περνούσαμε έξω από το σπίτι του πηγαίνοντας στο σχολείο και μου έλεγε: “Θα τον υποδυθείς μια μέρα”. Τώρα που με βλέπω στις αφίσες μεταμορφωμένο σε αυτόν, είναι πολύ παράξενο».  ■

Η σειρά «Genius: Picasso» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00, αποκλειστικά στο National Geographic.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή