Συμφωνία με την ΠΓΔΜ στον ορίζοντα

Συμφωνία με την ΠΓΔΜ στον ορίζοντα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σε περίοδο εντατικών διαπραγματεύσεων σε ανώτατο επίπεδο και με την άμεση εμπλοκή των Βρυξελλών έχει εισέλθει η συζήτηση για την ονοματολογική διαφορά ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, με σκοπό να υπάρξει συμφωνία μέσα στον Ιούνιο. Οπως επιβεβαιώθηκε και από τις χθεσινές επαφές, αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις –αν και σε διαφορετικό τόνο– των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, οι δύο πλευρές έχουν διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης. Η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι έτοιμη πριν από τις 28 Ιουνίου, όταν είναι προγραμματισμένη η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο τη διεύρυνση. Επίσης, χθες, έγινε απολύτως σαφές ότι στην ΠΓΔΜ θα πρέπει να υπάρξουν εντός των επόμενων δύο-τριών εβδομάδων, άμεσες κινήσεις εξασφάλισης της συναίνεσης σε πιθανή συμφωνία, προκειμένου μια νέα συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στις αρχές Ιουνίου να έχει κάποιο νόημα. Ενδιάμεσα πιθανολογείται και νέα συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Παρ’ όλα αυτά και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία ορόσημο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Ο κ. Τσίπρας μίλησε, για «τελευταία δύσκολα μέτρα», ενώ ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι υπάρχει μια συμφωνία την οποία θα πρέπει να συζητήσει στο εσωτερικό, ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πολιτική συναίνεση στην ΠΓΔΜ. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε, χθες το απόγευμα, ότι είχαν πολύωρες διμερείς συζητήσεις οι οποίες διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή τους το πρωί.

«Είναι ακόμη αρκετά τα ανοιχτά ζητήματα και χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και να κουβεντιάσουμε πολύ εποικοδομητικά σήμερα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, ωστόσο, τόνισε ότι «δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε ακόμα για συμφωνία. Θα υπάρξουν επόμενα βήματα, με στόχο να βρεθούμε ξανά τον επόμενο μήνα και να φέρουμε αποτέλεσμα που να προλαβαίνει τη Σύνοδο Κορυφής». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν σκοπεύει να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ωστόσο δήλωσε «πάντα διαθέσιμος» για όσους επιθυμούν ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις. Επί της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα της ονομασίας είπε ότι «η ελληνική πλευρά υπερασπίζεται μια εθνική θέση η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν μεγαλύτερες ευαισθησίες αλλά και διαφωνίες». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οφείλει» να μη δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν «διάφορες εναλλακτικές σκέψεις πάνω στο τραπέζι».

Ο κ. Ζάεφ, λίγο νωρίτερα, κινήθηκε σε διαφορετικό τόνο. Είπε ότι «έχουμε καταλήξει σε μια επιλογή η οποία θεωρούμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε λύση». Ανέφερε, ακόμη, ότι η προσωπική σχέση που έχει διαμορφώσει με τον Ελληνα ομόλογό του, του επιτρέπει την αισιοδοξία ότι οι συζητήσεις μπορεί να συνεχιστούν ακόμα και μετά τον Ιούνιο, εφόσον, βέβαια, δεν υπάρξει συμφωνία. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι οι δύο πρωθυπουργοί πρέπει να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις με τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα. «Αν δεχθούν, τότε μπορούμε να έχουμε λύση», πρόσθεσε. Ο κ. Ζάεφ κατέληξε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η χώρα του θα λάβει ημερομηνία ένταξης στην Ε.Ε. αλλά και πρόσκληση από το ΝΑΤΟ μέσα στον Ιούνιο.

Πάντως, εφόσον προκύψει συμφωνία, αναμένεται η τελική συνάντηση για την κύρωσή της να γίνει στις Πρέσπες, με την Αθήνα να προωθεί τη σχετική πρόταση αναδεικνύοντας τον συμβολισμό της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή