Ιταλία: Κυβέρνηση Πέντε Αστέρων και Λέγκας

Ιταλία: Κυβέρνηση Πέντε Αστέρων και Λέγκας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα βήμα πριν από την οριστικοποίηση της συμφωνίας για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας βρίσκονται τα δύο ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που υπερίσχυσαν στις εκλογές της 4ης Μαρτίου, η ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο. Αυτό προέκυψε από την πολύωρη συνεργασία που είχαν χθες οι δύο ηγέτες στο ιταλικό Κοινοβούλιο, με αντικείμενο το πρόγραμμα της εκκολαπτόμενης κυβέρνησης, την επιλογή του πρωθυπουργού και την κατανομή των υπουργικών χαρτοφυλακίων.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Ντι Μάιο, η συμφωνία για το πρόγραμμα έχει «κλειδώσει». Κάπως διαφορετική ήταν η εικόνα που περιέγραφαν κύκλοι της Λέγκας, σύμφωνα με τους οποίους υπάρχουν ακόμη ορισμένες εκκρεμότητες. Και οι δύο πλευρές επέμεναν ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν θα περιέχει καμία αναφορά σε ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ ή άλλη τοποθέτηση που θα μπορούσε να θέσει υπό αίρεση τη θέση της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.

Παρ’ όλα αυτά, οι διαρροές των προηγούμενων ημερών περί αμφισβήτησης του ισχύοντος Συμφώνου Σταθερότητας συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχίες στις Βρυξέλλες και αναταράξεις στις αγορές. Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας σημείωσε άνοδο για δεύτερη συνεχή ημέρα, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των γερμανικών και των ιταλικών ομολόγων να ανεβαίνει στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε την Ιταλία να εμμείνει στη δημοσιονομική πειθαρχία για τη μείωση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος του προϋπολογισμού, σημειώνοντας ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα αποτελεί «σημαντικό παράγοντα κινδύνου και τροχοπέδη για την οικονομία».

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «ανταρσία στον Νότο» και προσθέτει: «Αν οι Βρυξέλλες πίστευαν ότι το να αντιμετωπίσουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ήταν εφιάλτης, ας σφίξουν τώρα τις ζώνες τους για να αντιμετωπίσουν την Ιταλία». Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρωσκεπτικιστών στην Ιταλία δυσχεραίνει τα σχέδια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά το αξίωμα του πρωθυπουργού, τον πρώτο λόγο θα έχουν τα 5 Αστέρια, που ήρθαν πρώτα στις εκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λέγκα θα πάρει το υπουργείο Εσωτερικών, που την ενδιαφέρει ζωηρά λόγω μεταναστευτικού, ενώ στα 5 Αστέρια θα δοθεί το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή