Στο αρχείο οι μηνύσεις για υπόθεση Novartis

Στο αρχείο οι μηνύσεις για υπόθεση Novartis

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο αρχείο τέθηκαν, με διάταξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, οι μηνύσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, καθώς και των κ. Δ. Αβραμόπουλου και Ευ. Βενιζέλου, για την υπόθεση της Novartis. Η εισαγγελική διάταξη διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των μηνυτών.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, γνωστοποιώντας τη διαβίβαση της εισαγγελικής διάταξης παραμονή της συζήτησης της υπόθεσης στη Βουλή, αποφεύγεται να κατονομαστεί η υπόθεση της Novartis και επισημαίνεται ότι οι μηνύσεις που τίθενται στο αρχείο στρέφονται κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη. Πηγές προσκείμενες στον κ. Αβραμόπουλο επεσήμαναν ότι «δεν κατετέθη ποτέ μήνυση από τον επίτροπο κατά των τριών εισαγγελικών λειτουργών».

«Επικοινωνιακή αγωνία»

Εντονη ήταν η αντίδραση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του καταλογίζει στον υπουργό Δικαιοσύνης «απώλεια κάθε αίσθησης νομιμότητας» και διερωτάται «από πότε διαβιβάζονται στη Βουλή οι δικογραφίες στις οποίες πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί είναι μηνυτές;». Ο κ. Βενιζέλος αποδίδει τη διαβίβαση της εισαγγελικής διάταξης στη Βουλή από τον κ. Κοντονή στην «επικοινωνιακή αγωνία της κυβέρνησης που την έκανε να ομολογήσει το έκδηλο ενδιαφέρον της για ορισμένους εισαγγελικούς λειτουργούς». Οπως υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος, για τις μηνύσεις κατά των δικαστικών λειτουργών υπάρχει η δυνατότητα ανάσυρσής τους από το αρχείο, ενώ ο ίδιος διευκρινίζει ότι, ως προς τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν έπειτα από μηνύσεις για την ίδια υπόθεση εις βάρος του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και μελών της κυβέρνησης, «δεν υπάρχει δυνατότητα προσωρινής αρχειοθέτησης. Αυτή που θα κρίνει προδικαστικά είναι η επόμενη Βουλή». Για «απόγνωση» της κυβέρνησης έκανε λόγο η Ν.Δ., σημειώνοντας ότι η ενέργεια του υπ. Δικαιοσύνης δεν προβλέπεται από καμία δικονομική διαδικασία και καταλήγοντας ότι «αυτό που παραβλέπει η κυβέρνηση είναι ότι οι ευθύνες των σκευωρών δεν μπαίνουν στο αρχείο».

Στις μηνύσεις τους οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Αβραμόπουλος στρέφονταν κατά μελών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού καταλογίζοντάς τους εν ολίγοις πολιτική σκευωρία και αποδίδοντας, κατά περίπτωση, στους ίδιους, αλλά και στους προστατευόμενους μάρτυρες, τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης, ψευδούς καταμήνυσης, αλλά και της ψευδορκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάταξή του για την αρχειοθέτηση των μηνύσεων κατά των εισαγγελικών λειτουργών ο κ. Αγγελής επισημαίνει ότι οι καταγγελλόμενοι «ενήργησαν νομοτύπως, νομίμως και εντός του πλαισίου των υπηρεσιακών των καθηκόντων και υποχρεώσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή