Μηνύματα προς ΠΓΔΜ και Τουρκία από Πρ. Παυλόπουλο

Μηνύματα προς ΠΓΔΜ και Τουρκία από Πρ. Παυλόπουλο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή μηνύματα προς τις ηγεσίες της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την ομόλογό του της Εσθονίας, Κέρστι Καλγιουλάιτ, που συνέπεσε χρονικά με τις συνομιλίες που είχαν στη Σόφια οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας.

Αναφερόμενος στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ως Ελλάδα ευνοούμε αυτή την προοπτική, αλλά βασική προϋπόθεση για την υλοποίησή της είναι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος κατά τρόπο συμβατό με την Ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση προϋποθέτει συμφωνία ως προς το όνομά της, η οποία κατοχυρώνει εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πριν από την κύρωση της συμφωνίας αυτής απαιτείται κατάλληλη αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ, δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος μπορεί να ισχυρίζεται, ότι νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι’ αυτό διεθνείς συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το σύνταγμά του».

Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επισήμανε όμως ότι η γειτονική χώρα πρέπει να σέβεται το σύνολο του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των Συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων, οι οποίες «δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες».

Οσον αφορά την ΑΟΖ, τόνισε ότι η Αγκυρα οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας και την κάλεσε να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις, επισημαίνοντας: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς αυτό θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο για άλλες περιοχές της Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή