Την τελωνειακή διασύνδεση με Ε.Ε. επιθυμεί η Βρετανία

Την τελωνειακή διασύνδεση με Ε.Ε. επιθυμεί η Βρετανία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεσή της να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. και μετά το 2021. Ο λόγος είναι ότι στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης επικρατεί διχογνωμία ως προς το ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο της μελλοντικής συμφωνίας με τους εταίρους της στην Ε.Ε. Την είδηση αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph. Το εν λόγω ρεπορτάζ αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλουν τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Μέι για να παρουσιάσουν στους κοινοτικούς εταίρους της Βρετανίας μια πρόταση συμφωνίας με την οποία θα αποφύγουν την επιβολή συνοριακών ελέγχων στην Ιρλανδία.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως η χώρα της θα εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση, προκειμένου να διαμορφώσει τις δικές της διμερείς εμπορικές συμφωνίες με διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Αναλυτές έχουν αποδώσει τη στάση αυτή της κ. Μέι στην πρόθεσή της να διατηρήσει η χώρα πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς να χρειάζεται να δέχεται μεγάλο αριθμό μεταναστών. Το υπουργικό της συμβούλιο, όμως, αποφάσισε να παραμείνει η χώρα μέλος της τελωνειακής ένωσης, αν δεν είναι έτοιμη έως το 2021 η τεχνολογία που χρειάζεται για τους ελέγχους των συνόρων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μέι εκτιμούν ότι η σχετική τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη το 2023. Από την πλευρά του, ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για την έξοδο της Βρετανίας Μισέλ Μπαρνιέ επισημαίνει ότι από τον Μάρτιο και μετά δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit. Η κ. Μέι επιδιώκει να ολοκληρώσει και να διασαφηνίσει τα σχέδια της κυβέρνησής της πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Ζητούμενο είναι να μπορέσει να κλείσει μια συμφωνία σχετικά με τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. μέχρι τον Οκτώβριο. Τότε θα έχουν απομείνει λιγότερο από έξι μήνες έως την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή