Δημοσκόπηση Pulse: Σταθερά ευρύ προβάδισμα Ν.Δ. έναντι ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Pulse: Σταθερά ευρύ προβάδισμα Ν.Δ. έναντι ΣΥΡΙΖΑ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφορά της τάξεως των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων αποτυπώνει μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της Pulse, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 28,5% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ, με την τρίτη θέση να μοιράζεται μεταξύ Κινήματος Αλλαγής και Χρυσής Αυγής με 7%, αποτυπώνοντας μια πτώση για το κεντροαριστερό κόμμα που προφανώς οφείλεται στους εσωτερικούς κραδασμούς της τελευταίας περιόδου. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, ενώ Ανεξάρτητοι Ελληνες και Ενωση Κεντρώων λαμβάνουν 1,5%. Με αναγωγή επί των εγκύρων, η Ν.Δ. φτάνει σε ποσοστό 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, ενώ το Κίνημα Αλλαγής στο 8%, όσο και η Χρυσή Αυγή. Ακολουθούν το Κομμουνιστικό Κόμμα με 6%, ενώ οι ΑΝΕΛ και το κόμμα του Β. Λεβέντη είναι στο 2% χωρίς να καταφέρνουν να ξεπεράσουν το όριο του 3% εισόδου στη Βουλή. Από τα μικρότερα κόμματα, η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου φτάνει στο 1,5%, ενώ Πλεύση Ελευθερίας, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ είναι στο 1%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με δέκα ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 32% έναντι 22% του πρωθυπουργού. «Κανένας από τους δύο», απαντά το 38%. Μεγάλη είναι η διαφορά και στην παράσταση νίκης, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 56%, έναντι 22%, με τη διαφορά να αυξάνεται από την τελευταία μέτρηση του Απριλίου. Τα ανωτέρω ποσοτικά χαρακτηριστικά που αποτυπώνουν επικράτηση της Ν.Δ. δικαιολογούνται από μια σειρά απαντήσεων των πολιτών σε ερωτήματα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε κοινωνικής και εθνικής φύσεως ζητήματα. Χαρακτηριστικό είναι πως το 48% πιστεύει ότι η μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 δεν μπορεί να ανασταλεί, ενώ μόλις το 23% δηλώνει πως είναι σε θέση να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του στην εφορία, με το 22% να δηλώνει ότι μπορεί να καλύψει «μόνο ένα μικρό μέρος». Το 57% αξιολογεί αρνητικά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της σύλληψης των δύο στελεχών των Εν. Δυνάμεων.

Στην ερώτηση «πώς αξιολογείτε συνολικά τους τελευταίους έξι μήνες την κατάσταση των πραγμάτων», το 63% απαντά ότι κινείται «σίγουρα ή μάλλον» σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 27% «σίγουρα ή μάλλον» σε σωστή. Αξιοσημείωτο είναι πως, παρά το επικοινωνιακό μπαράζ του Μαξίμου, το ποσοστό αυτό έχει πέσει, καθώς στην προηγούμενη μέτρηση ήταν 28%. Τέλος, όσον αφορά τις κομματικές συσπειρώσεις, η Ν.Δ. εξακολουθεί να είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά, συγκεντρώνοντας ποσοστό 82%, έναντι μόλις 47% του ΣΥΡΙΖΑ. Στα αξιοσημείωτα που μπορεί να αποτελέσει ακόμα και αντικείμενο αλλαγής στρατηγικών των κομμάτων είναι πως στις μετακινήσεις ψηφοφόρων ένα 15% που φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ πάει στη Ν.Δ., έναντι μόλις 5% που πάει στο ΚΙΝΑΛ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται και το μεγαλύτερο ποσοστό της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης», δηλαδή των αναποφάσιστων, που φτάνει το 33%.

Ηχηρή πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Καλή χρονιά για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αποδείχθηκε η φετινή στις φοιτητικές εκλογές. Κέρδισε την 32η συνεχόμενη πρωτιά της, ενώ βελτίωσε τα ποσοστά της. Την ίδια στιγμή, η ιστορική Πανσπουδαστική (ΠΚΣ) διατήρησε άνετα τη δεύτερη θέση, καθώς οι υπόλοιπες αριστερές νεολαίες υποχώρησαν.

Ειδικότερα, μόλις 61.000 φοιτητές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ψήφισαν, ποσοστό μειοψηφικό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό φοιτητών. Βεβαίως, φέτος οι εκλογές στο ΟΠΑ δεν έγιναν, ενώ στη Νομική Αθηνών δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Η ΔΑΠ έδωσε στον εαυτό της 50,1%, 19,17% στην ΠΚΣ, 11,44% στην ΠΑΣΠ, 8,95% στην ΕΑΑΚ (Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) και 0,8% στο Μπλόκο (ΣΥΡΙΖΑ). Σύμφωνα με την ΠΚΣ, η ΔΑΠ πήρε 41,03 και η ίδια 21,43%, και η ΠΑΣΠ 12,84%, με τα ποσοστά τους να βελτιώνονται λίγο. Οι άλλες παρατάξεις υποχώρησαν και πήραν 7,37% η ΕΑΑΚ, 5,91% η Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία (ΛΑΕ) και 0,95% το Μπλόκο.

Στελέχη της ΔΑΠ ανέφεραν ότι «τα καλά ποσοστά της δείχνουν ότι υπάρχει ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θέλει να δουλέψει και να πετύχει στη χώρα του, αρκεί αυτή να του προσφέρει όσα πρέπει και μπορεί. Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ επένδυσε στα ακαδημαϊκά θέματα, στη χρήση νέων τεχνολογιών, στην ασφάλεια και στην εξεύρεση οικονομικών πόρων, θέματα που οι αριστερές παρατάξεις απαξιώνουν ή πολεμούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή