Βουλή: Μόνο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χ.Α. στην ψηφοφορία για Novartis (Live)

Βουλή: Μόνο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χ.Α. στην ψηφοφορία για Novartis (Live)

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα ακραίας πόλωσης, και με σύσσωμη την αντιπολίτευση -αλλά και, όπως ήταν αναμενόμενο με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που το όνομά τους έχει εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, να εξαπολύουν κατά κύματα σφοδρές επιθέσεις στη συγκυβέρνηση, εξελίσσεται από το πρωί σήμερα στην αίθουσα της Ολομέλειας η συνεδρίαση επί του «πορίσματος» της ειδικής προκαταρκτικής Επιτροπής. 

Η συνεδρίαση κορυφώνεται αργά το απόγευμα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ενώ αμέσως μετά θα διεξαχθεί ψηφοφορία.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι να φανεί πόσες από τις κοινοβουλευτικές ομάδες θα βρίσκονται στην αίθουσα για να συμμετάσχουν στην διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς όπως έχουν δηλώσει ήδη, τα περισσότερα κόμματα θα αποχωρήσουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην ψηφοφορία θα είναι παρόντες μόνο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή με τους δύο πρώτους να ψηφίζουν «Οχι» και τους βουλευτές του Νίκου Μιχαλολιάκου να ψηφίζουν υπέρ της παραπομπής.

Πάντως η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων έχουν ήδη αποχωρήσει από τη συζήτηση.

Με έντονο το στοιχείο της φόρτισης στον τόνο και το περιεχόμενο των ομιλιών τους, τα δέκα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα παρεμβαίνουν στη συνεδρίαση.

Εντόνως ενοχλημένοι από επιλογές και χειρισμούς της δικομματικής πλειοψηφίας, όσον αφορά την εξέλιξη της υπόθεσης, ειδικά ως προς την τελευταία επιλογή της κυβέρνησης, δηλαδή να δηλωθεί η Βουλή ως «αναρμόδια» για την διερεύνηση της υπόθεσης, έκαναν λόγο για απόδειξη της «σκευωρίας».

Η συνεδρίαση άρχισε εν μέσω μεγάλης έντασης, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ήγειρε ζήτημα αντικανονικότητας και παραβίασης του Συντάγματος, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πλειοψηφία αποφάσισε να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο και ειδικότερα κάτω από «Οχι» η εξήγηση πως η θέση αυτή οφείλεται στην άποψη ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να διερευνήσει την επίμαχη υπόθεση, και πως ως εκ τούτου ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. «Με τον τρόπο αυτό, στην πραγματικότητα φαλκιδεύεται απολύτως και εκ του πονηρού το δικαίωμα των βουλευτών για απεριόριστο δικαίωμα ψήφου και γνώμης. Είναι κομματικά πονηρός ο τρόπος της συγκεκριμένης αιτιολογίας του «Οχι».

Είναι αντίθετη η αιτιολογία με τη θέση της αντιπολίτευσης. Για εμάς δεν υφίσταται αδίκημα, άρα δεν συνάδει με αυτό η αιτιολογία», τόνισε ευθύς εξαρχής ο Ν. Δένδιας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε ως μια «έντιμη λύση», την αλλαγή του ψηφοδελτίου, μέσω της αφαίρεσης της «εξήγησης» από το «Οχι». Η πλειοψηφία, τόσο διά της προεδρεύουσας της συνεδρίασης Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου και του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, όσο και διά των Χρ. Μαντά (ΣΥΡΙΖΑ) και Αθ. Παπαρχιστόπουλου (ΑΝΕΛ) με μόνο ουσιαστικά επιχείρημα ότι το ίδιο είχε συμβεί (δηλαδή με συμπερίληψη της ίδιας εξήγησης του «Οχι» και στην υπόθεση Παπαντωνίου) απέρριψε την ένσταση της ΝΔ, λέγοντας ότι αποτελεί «τέχνασμα» ελλείψει επιχειρημάτων ουσίας.

«Με τον τρόπο που συντάχθηκε το ψηφοφδέλτιο, δημιουργείτε ενδείξεις ενοχής κατά συναδέλφων και κάτι τέτοιο δεν το αποδεχόμαστε», επέμεινε ο κ. Δένδιας, εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης επιλογής εκ μέεους της πλειοψηφίας – για «άθλια και προκλητική μεθόδευση» μίλησε συνολικότερα λίγο αργότερα και ο κ. Μ.Βορίδης.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου απέρριψε εκ νέου ακόμα και το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας, υποστηρίζοντας ότι βάσει του Κανονισμού ένα τέτοιο ζήτημα μπορεί να τεθεί μόνο κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων. «Από την αρχή είχατε σκοπιμότητα να κάνετε το «πανηγύρι» και να πείτε τώρα ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα. Θέλετε να καλύψετε κομματικά ατοπήματα» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Β.Κεγκέρογλου (ΔΗΣΥ).

«Το «Οχι» έπρεπε να υπάρχει χωρίς υποσημείωση. Γιατί δεν έχετε ανάλογη εξήγηση και στο Ναι; Ετσι όπως το έχετε βάλει, εγκλωβίζετε τους βουλευτές», τόνισε με τη σειρά του και ο κ. Γ.Μαυρωτάς (Ποτάμι). Τελικώς η προεδρεύουσα στηριζόμενη στην κυβερνητική πλειοψηφία, απέρριψε τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, διασφάλισε την μη αλλαγή της σύνταξης του ψηφοδελτίου που θα χρησιμοποιηθεί το βράδυ στην ψηφοφορία, και δρομολόγησε τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης επί του περιεχομένου του πορίσματος.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης: Δεν θα συμμετέχουμε σε μια ψηφοφορία φιάσκο με 10 κάλπες ντροπής

Βενιζέλος για Novartis: Aνθρακες ο θησαυρός

Σαμαράς για Novartis: Εχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας και οι συνεργοί του

Στουρνάρας για Novartis: «Να εξεταστεί αν κάποιοι εκβίασαν ή συνεχίζουν να εκβιάζουν τους ανώνυμους μάρτυρες»

Πικραμμένος: Τυχόν μη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητά μου

Λυκουρέντζος για Novartis: Ουδέν αδίκημα διέπραξα, ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει

Κουτρουμάνης: «Θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους την τιμή, την εντιμότητα και το όνομά μου»

Σαλμάς για Novartis: Υπάρχει σκάνδαλο αλλά δεν αφορά σε πολιτικά πρόσωπα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή