Αδυναμία ελέγχου παρακολουθήσεων από ιδιώτες

Αδυναμία ελέγχου παρακολουθήσεων από ιδιώτες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις κρατικές υπηρεσίες, που έχουν τη δυνατότητα παρακολουθήσεων, αλλά κανέναν ιδιώτη που ενδεχομένως διαθέτει τέτοιον μηχανισμό, έχει το δικαίωμα να ελέγχει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ανέφερε χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος της Αρχής Χρ. Ζαμπίρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ΑΔΑΕ χρήζει στήριξης από την πολιτεία, προκειμένου η δουλειά της να γίνει καλύτερη και σε μεγαλύτερο εύρος.

«Ενώ έχουμε κάνει προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, των νόμων και των Προεδρικών Διαταγμάτων με βάση τα οποία λειτουργεί η ΑΔΑΕ, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κατορθωτό να υπάρξουν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, ακριβώς, και ο αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ Μιχ. Σακκάς υπογράμμισε: «Δύο χρόνια που είμαι στην Αρχή έχω την αίσθηση, αυτό που δημιουργείται και σας το λέω από καρδιάς, ότι κάποιες δυνάμεις –όχι εξωγήινοι– δεν θέλουν να λειτουργήσει πλήρως η Αρχή. Η παράκληση είναι να μπορέσετε εσείς, ως νομοθετική εξουσία, να παρέμβετε στις εκτελεστικές κατά καιρούς, γιατί είναι χρόνια αυτή η ιστορία, να ενισχυθεί η ΑΔΑΕ με πρόσωπα και χρήμα, αλλιώς δεν θα έχουμε αυτό που επιθυμούμε, μιλάω έξω από τα δόντια».

Ελλειψη προσωπικού

Ο κ. Ζαμπίρας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε ελλείψεις προσωπικού της ΑΔΑΕ, καθώς και στην ανάγκη για αύξηση των οικονομικών πόρων στον προϋπολογισμό της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Ως προς το εύρος των αρμοδιοτήτων της, παράλληλα, σημείωσε: «Η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να ελέγξει, μέσα στην ελληνική επικράτεια, ιδιωτικά δίκτυα. Δεν προβλέπεται από τον νόμο. Η νομοθετική πρόβλεψη για την ΑΔΑΕ είναι να ελέγχει την ΕΥΠ και τις δύο αρχές της αστυνομίας, την Αντιτρομοκρατική και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες έχουν συστήματα νόμιμων συνακροάσεων».

Προτάσεις

Σε ερώτηση (του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου) σχετικά με τους μηχανισμούς παρακολούθησης –γνωστά και ως «βαλιτσάκια»–, ο κ. Ζαμπίρας είπε: «Απ’ ό,τι μας έχει δηλωθεί σε εμάς, γιατί εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε άλλου είδους έρευνα, από ένα “βαλιτσάκι” έχουν η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική, και η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Εμείς γνωρίζουμε τρία “βαλιτσάκια” και τρία ελέγχουμε, όταν πηγαίνουμε να κάνουμε έλεγχο σε αυτές τις υπηρεσίες. Επίσης, υπάρχουν, απ’ ό,τι λέγεται, “βαλιτσάκια”, τα οποία υπάρχουν και σε ιδιώτες. Αυτά η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να τα ελέγξει. Εμείς ως ΑΔΑΕ έχουμε κάνει κάποιες προτάσεις νομοθετικής παρέμβασης για τα θέματα του ελέγχου, όσο μπορεί να γίνει αυτό, αυτών των “βαλιτσακίων”, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ευδοκιμήσει κάποια νομοθετική ρύθμιση. Επομένως, αυτά ουσιαστικά κυκλοφορούν, αν κυκλοφορούν και όπως κυκλοφορούν, ανέλεγκτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή