Στο χρέος εστιάζει η Αθήνα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ στην Αθήνα συνεχίζονταν χθες οι διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση, με την κυβέρνηση να εκπέμπει μήνυμα αισιοδοξίας ότι η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων βρίσκεται πολύ κοντά, στη Σόφια, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας τόσο για το πλαίσιο ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος όσο και αναφορικά με τη δρομολόγηση μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Ιδιαίτερα το ζήτημα του χρέους αποκτά μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση, καθώς μία καλή συμφωνία για την ελάφρυνσή του αφενός θα ενισχύσει το κυβερνητικό αφήγημα επιτυχίας αναφορικά με την έξοδο από το μνημόνιο και τις προοπτικές της επόμενης ημέρας και, αφετέρου, θα αντισταθμίσει, τουλάχιστον επικοινωνιακά και σε επίπεδο εντυπώσεων, την αρνητική συνέπεια από την προοπτική μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες στη Σόφια με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Στις δηλώσεις του από τη βουλγαρική πρωτεύουσα αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε δύσκολη καμπή. Οπως είπε, χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την προοπτική συμφωνίας σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, «έχουμε όλοι αποκτήσει πια εμπειρία από διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. Στο τέλος των διαπραγματεύσεων υπάρχει πάντα πιο σκληρή στάση». Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, στο τέλος κάποιος συμβιβασμός επιτυγχάνεται. Η ελληνική πλευρά, σε κάθε περίπτωση, επιμένει ότι υπάρχει συγκεκριμένος οδικός χάρτης για την απομείωση του χρέους, έχουν ληφθεί αποφάσεις πριν από ένα χρόνο περίπου από το Eurogroup και θα πρέπει να υλοποιηθούν, καθώς η Αθήνα τήρησε από την πλευρά της τα συμφωνηθέντα. Ωστόσο, αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, καθώς θα εξαρτηθούν πολλά από τις τελικές αποφάσεις του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες οι συνομιλητές του υπογράμμισαν στον πρωθυπουργό τη σημασία που έχει να τρέξουν γρήγορα κατ’ αρχήν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, που αποτελεί προϋπόθεση για οτιδήποτε άλλο.

«Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με Μέρκελ – Μακρόν είχα την ευκαιρία να συζητήσω τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, την έξοδο από το μνημόνιο και τα αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Και οι τρεις βρισκόμαστε σε κοινή συνισταμένη, στη συνισταμένη της επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, ει δυνατόν μέσα στον Ιούνιο. Αρα, ο Ιούνιος είναι κρίσιμος μήνας», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Επιπλέον, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης, αλλά και να παρατηρήσει ότι ακόμα και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί μέρος της επιτυχίας. Αναφορικά με το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε ένα πλαίσιο συμφωνίας τέτοιο που θα δίνει στην Ελλάδα δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της από εκεί και, ταυτόχρονα, θα διευκολύνει την ανάπτυξη.

Κεντρική Επιτροπή

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνέρχεται έχοντας ως θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί το κόμμα ενόψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Αναμένεται, πάντως, ότι πέραν του κεντρικού θέματος θα υπάρξουν και παρεμβάσεις αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή