Αναταράξεις στην πολιτική σκηνή φέρνει το Σκοπιανό

Αναταράξεις στην πολιτική σκηνή φέρνει το Σκοπιανό

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aναταράξεις οριζοντίως στο πολιτικό σκηνικό ενδέχεται να προκαλέσει μια πιθανή συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Μετά τις χθεσινές δηλώσεις Τσίπρα – Ζάεφ, που αμφότεροι μίλησαν από τη Σόφια για «πρόοδο στις διαπραγματεύσεις», ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται τούτη την ώρα πιο ορατό από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι κραδασμοί θα είναι έντονοι, αγγίζοντας πρωτίστως την κυβέρνηση, καθώς η διάσταση απόψεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι δεδομένη. Ο Π. Καμμένος εδώ και καιρό έχει τονίσει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει μία λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και δεν πρόκειται επ’ ουδενί να υποχωρήσει από τη θέση αυτή. Το γεγονός πως μετά τις χθεσινές δηλώσεις Τσίπρα δεν υπήρξε κάποια τοποθέτηση από πλευράς ΑΝΕΛ, είναι ενδεικτικό των αποστάσεων που κρατά ο υπ. Εθνικής Αμυνας. Τούτων δοθέντων, είναι δεδομένο πως το Μαξίμου με όχημα το Σκοπιανό θα επιχειρήσει να βρει νέες συμμαχίες, δημιουργώντας καινούργιες διαιρετικές τομές στο πολιτικό σκηνικό πάνω στο δίπολο «πρόοδος εναντίον συντήρησης» που ανέφερε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος έχει ταχθεί σταθερά υπέρ της λύσης, είναι ένας από τους βασικούς εν δυνάμει συμμάχους. Χθες, επανήλθε στο θέμα, δηλώνοντας (Αlpha) πως αν η λύση «έχει τη σφραγίδα της Ευρώπης», θα πρέπει «να τη στηρίξουμε όλοι». Θετικά σε μια πιθανή συμφωνία διάκεινται τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προσφάτως είχε τετ α τετ με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ κ. Ντιμιτρόφ όσο και ο βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΣΥ Θ. Θεοχαρόπουλος, ενώ παρέμβαση υπέρ μιας λύσης είχε κάνει στις αρχές του έτους και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Οσον αφορά το ΚΙΝΑΛ σε κεντρικό επίπεδο, χθες εξεδόθη ανακοίνωση, η οποία ήταν σαφώς σε ήπιους τόνους. Επί της ουσίας, η ανακοίνωση αποτυπώνει διακριτικά μεν, διακριτά δε, τις λεπτές ισορροπίες και την αθέατη διελκυστίνδα με φόντο το Σκοπιανό. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, πως υπάρχει ένα κομμάτι, προερχόμενο κυρίως από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, που δεν βλέπει θετικά μία λύση. Στην εξίσωση, άλλωστε, πρέπει να μπει και το πιθανό εκλογικό κόστος στην Β. Ελλάδα, όπου αποδεδειγμένα η πλειονότητα των πολιτών είναι κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που στα πρόσφατα συλλαλητήρια η Χαρ. Τρικούπη απέφυγε να «δώσει γραμμή», καθώς πολλοί «πράσινοι δήμαρχοι», αλλά και γνωστά στελέχη του χώρου, όπως η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, τάχθηκαν υπέρ των συλλαλητηρίων.

Ε.Ε και ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις από τον εξωτερικό παράγοντα για αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ έχουν ταχθεί υπέρ μιας λύσης που θα δώσει τη δυνατότητα στην ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην ευρωατλαντική συμμαχία, αλλά και να λειτουργήσει υπέρ της «σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή των Δυτ. Βαλκανίων». Το γεγονός αυτό λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τη Ν.Δ., η οποία ωστόσο ζητεί σταθερά μία λύση-πακέτο, εστιάζοντας στο θέμα της αλλαγής συντάγματος που άπτεται των αλυτρωτικών αναφορών της γείτονος. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη, προσερχόμενου στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ στη Σόφια, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό». Ενδεικτικό, πάντως, της σημασίας που δίνει η Ν.Δ. στο εν εξελίξει ζήτημα, είναι πως σε πρόσφατη συνέντευξή του ο συντονιστής επικοινωνίας και στρατηγικής του κόμματος κ. Θεοδωρικάκος έθεσε θέμα «κομματικής πειθαρχίας» στην περίπτωση που το θέμα έρθει τελικά στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή