Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις της Αργεντινής με το ΔΝΤ

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις της Αργεντινής με το ΔΝΤ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αργεντινής και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, ώστε να συμφωνηθούν οι όροι για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας και να προσδιοριστεί το ύψος της. Χθες, το ΔΝΤ υιοθέτησε την απόφαση του προέδρου της Αργεντινής να μειώσει ταχύτερα το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, ενώ το Δ.Σ. του διεθνούς οργανισμού θα συνεδριάσει ατύπως σήμερα για να συζητήσει το είδος του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που θα μπορούσε να δώσει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Το ΔΝΤ αναμένει πως θα χορηγήσει οικονομική βοήθεια προς την Αργεντινή, ωστόσο οι λεπτομέρειες τόσο για το είδος του προγράμματος (πλήρες μνημόνιο, ευέλικτη γραμμή πίστωσης ή μια ενδιάμεση λύση) όσο και για τους όρους και το ύψος της χρηματικής βοήθειας αποτελούν ακόμα αντικείμενο συζήτησης, δήλωσε χθες ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι είχε ζητήσει τη συνδρομή του Ταμείου την προηγούμενη εβδομάδα, αφότου το πέσο είχε δεχθεί πολύ ισχυρή πίεση στην αγορά συναλλάγματος και είχε υποχωρήσει σε επίπεδα-ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Την Τετάρτη, ο κ. Μάκρι είχε δεσμευθεί να αρχίσει να συναντάει βουλευτές της αντιπολίτευσης και μέλη εργατικών συνδικάτων, ώστε να τους περιγράψει το σχέδιό του για την ταχύτερη μείωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος από το 3,2% του ΑΕΠ που ήταν ο προηγούμενος στόχος στο 2,7%. Ο κ. Ράις δήλωσε χθες πως το Ταμείο δεν πρόκειται να ορίσει στόχο για τη συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο, αλλά αυτή θα καθοριστεί από την αγορά. Η Αργεντινή έχει ζητήσει αρχικά τη χορήγηση «ευέλικτης πιστωτικής γραμμής», δηλαδή ένα είδος προγράμματος με πολύ λιγότερους όρους από ένα κλασικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που παρέχει το ΔΝΤ, ωστόσο το πιθανότερο είναι πως θα αναγκαστεί να δεχθεί ένα πλήρες μνημόνιο.

Ο Ράις δεν απέκλεισε τίποτα για το μέσο που θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να δοθεί βοήθεια στην Αργεντινή. Προσέθεσε ότι οι λεπτομερείς συζητήσεις για το είδος του προγράμματος, τους όρους και το ύψους της βοήθειας θα αρχίσουν αμέσως μετά τη σημερινή άτυπη συνεδρίαση του ΔΝΤ. Η απόφαση του κ. Μάκρι να εφαρμόσει σκληρότερη λιτότητα αποτελεί στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του, διότι είχε εκλεγεί υποσχόμενος σταδιακή εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας για να προστατευτεί το εισόδημα των εργαζομένων και να μην περιέλθει η οικονομία σε ύφεση. Παράγοντες των αγορών υπολογίζουν ότι το δάνειο που μπορεί να λάβει η Αργεντινή από το ΔΝΤ θα κυμαίνεται μεταξύ των 30 και των 33 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή