Γαλλία: Απετράπη νέα επίθεση, συνελήφθησαν δυο αδέλφια αιγυπτιακής καταγωγής

Γαλλία: Απετράπη νέα επίθεση, συνελήφθησαν δυο αδέλφια αιγυπτιακής καταγωγής

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα επίθεση αποτράπηκε στη Γαλλία και δύο άνδρες αιγυπτιακής καταγωγής-πιθανόν αδέλφια– συνελήφθησαν, δηλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, ενώ πριν από λίγο πηγή που πρόσκειται στις έρευνες δήλωσε ότι ο ένας συλληφθείς ανακρίθηκε και προφυλακίστηκε, ενώ ο άλλος αφέθηκε ελεύθερος.

«Πρόκειται για δύο νέους αιγυπτιακής καταγωγής που ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν επίθεση, με κάποιο εκρηκτικό ή ρικίνη, ένα εξαιρετικά τοξικό δηλητήριο», δήλωσε ο υπουργός στο BFMTV.

Ο υπουργός είπε ότι οι δύο συλληφθέντες είναι αιγυπτιακής καταγωγής, αλλά δεν διευκρίνισε ποιά υπηκοότητα έχουν. Σύμφωνα ωστόσο με την πηγή που πρόσκειται στις έρευνες, οι δύο συλλυφθέντες δεν είναι αδέλφια και είναι γεννημένοι στην Αίγυπτο το 1998.

«Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού», στα βόρεια της πρωτεύουσας, «στις 11 Μαϊου», δήλωσε η ίδια πηγή.

Όπως είπε ο Κολόμπ, γάλλοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών υπέκλεψαν συνομιλίες των δύο ανδρών στην πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram στο πλαίσιο παρακολούθησης εξτρεμιστικής δραστηριότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δύο συλληφθέντες παρακολουθούσαν διαδικτυακά μαθήματα παρασκευής δηλητηρίου με βάση την ρικίνη.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται σχεδόν μία εβδομάδα μετά την τζιχαντιστική επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι από την οποία έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν πέντε.

Ο δράστης ήταν ένας Γάλλος τσετσενικής καταγωγής, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών.

Συνολικά από τον Ιανουάριο του 2015 έχουν αποτραπεί 51 επιθέσεις, όπως δήλωσε στο τέλος Μαρτίου ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Μετά την επίθεση του Σαββάτου ανήλθε σε 246 ο αριθμός των νεκρών σε γαλλικό έδαφος από επιθέσεις που πραγματοποίησαν ένοπλοι ισλαμιστές ή από πρόσωπα που εμπνέονταν από οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή