Μια πλατφόρμα βάζει τέλος στις… ξεχειλισμένες βιβλιοθήκες

Μια πλατφόρμα βάζει τέλος στις… ξεχειλισμένες βιβλιοθήκες

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βιβλία αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία, μια… επόμενη ζωή. Αυτό σκεφτόταν κοιτάζοντας την «ξεχειλισμένη» βιβλιοθήκη του πατρικού του ο προγραμματιστής Δημήτρης Σαββόπουλος, που ζει ωστόσο τα τελευταία δέκα χρόνια μόνιμα στη Γερμανία. «Ετσι γεννήθηκε η ιδέα του metabook.gr», εξηγεί στην «Κ» ανήμερα τα γενέθλια της ιστοσελίδας που αποτελεί μια νεοφυή επιχείρηση. «Θα ήταν προτιμότερο να αδειάσει η παλιά μας βιβλιοθήκη, τα βιβλία να δοθούν σε ανθρώπους που θα τους ενδιέφερε τώρα να τα διαβάσουν και η παλιά βιβλιοθήκη να γεμίσει με νέο υλικό», εξηγεί το σκεπτικό του. «Δεν μας “πάει”, όμως, ποτέ το χέρι να πετάξουμε βιβλίο…». Ζώντας, άλλωστε, στους κόλπους της γερμανικής κοινωνίας, ο 33χρονος προγραμματιστής είχε μυηθεί στη λογική του «zero waste» και πήρε την απόφαση να πείσει και άλλους εντός των ελληνικών συνόρων επ’ αυτού.

Σήμερα, στην ιστοσελίδα είναι εγγεγραμμένα πάνω από 4.248 μέλη, εκ των οποίων το 1/3 έχει καταχωρίσει βιβλία για πώληση και το 1/4 έχει κάνει παραγγελία βιβλίου. «Η διαδικασία είναι απλή: άπαξ και καταχωρίζει το βιβλίο ο χρήστης, εμείς μέσω του ISBN του επιδεικνύουμε τη σημερινή τιμή πώλησης στο βιβλιοπωλείο, οπότε ανάλογα αποφασίζει σε ποια τιμή θέλει ο ίδιος να το δώσει». Ο κάτοχος του βιβλίου καλείται επίσης να αναφέρει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δικό του βιβλίο, κάτι που θα παίξει ρόλο κυρίως σε τίτλους που προσφέρονται ταυτόχρονα από πολλούς βιβλιόφιλους.

Ως επί το πλείστον, τα βιβλία δίνονται σε τιμές 50%-70% κάτω από εκείνες της αγοράς. Η εταιρεία κρατάει από το τρέχον έτος ένα 10% επί των πωλήσεων. «Τα περισσότερα έχουν “φύγει” μέσα σε δύο εβδομάδες», προσθέτει ο εν Ελλάδι συνεργάτης της σελίδας με τις 1.000 ημερήσιες επισκέψεις, Γιάννος Κατσιριντάκης. «Σπάνια ορισμένα χρειάζονται λίγο περισσότερο από έναν μήνα για να βρουν τον αναγνώστη τους».

Κατά σειρά προτίμησης, οι χρήστες επιλέγουν μυθιστορήματα, παιδική και εφηβική λογοτεχνία, πανεπιστημιακά συγγράμματα, ιστορικά βιβλία και εγχειρίδια ψυχολογίας.

Υπάρχουν, βέβαια, και ορισμένοι που θέλουν απλώς να δωρίσουν τα βιβλία που δεν χρειάζονται ή κάποιοι ρομαντικοί που προτιμούν να δώσουν διά ζώσης τα βιβλία στους επόμενους ιδιοκτήτες αντί να τα αποστείλουν μέσω ΕΛΤΑ. Ευγνώμονες στο δίδυμο του metabook.gr είναι προπάντων όσοι μετακομίζουν και βιάζονται να αδειάσουν άμεσα έναν χώρο, αλλά και πολλοί γονείς που, διαπιστώνοντας ότι τα παιδιά τους μεγαλώνουν άρδην, θέλουν να «ξεφορτωθούν» τα παιδικά βιβλία και παραμύθια. Στόχος των ιδρυτών της ιστοσελίδας δεν είναι μόνον να προωθήσουν την επαναχρησιμοποίηση στο κατ’ εξοχήν είδος που δεν φθείρεται από τη «χρήση», αλλά και την ίδια τη φιλαναγνωσία. «Είμαι πεπεισμένος ότι δίνοντας τα βιβλία που σου γεμίζουν χώρο, χωρίς όμως πλέον να σου τραβούν το ενδιαφέρον, σου γεννάται η επιθυμία να προμηθευτείς νέα, που θα σου ανοίξουν νέους ορίζοντες», καταλήγει ο κ. Σαββόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή