Παυλόπουλο και αρχηγούς ενημερώνει το Σάββατο για το Σκοπιανό ο Αλ. Τσίπρας

Παυλόπουλο και αρχηγούς ενημερώνει το Σάββατο για το Σκοπιανό ο Αλ. Τσίπρας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου θα μεταβεί ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ίδιο θέμα. 

Νωρίτερα, τη θέση ότι δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές.

«Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».

Οπως επιβεβαιώθηκε και από τις χθεσινές επαφές, αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις –αν και σε διαφορετικό τόνο– των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, οι δύο πλευρές έχουν διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης. Η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι έτοιμη πριν από τις 28 Ιουνίου, όταν είναι προγραμματισμένη η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο τη διεύρυνση.

Παρ’ όλα αυτά και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία ορόσημο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τον κ. Τσίπρα να κάνει λόγο για «τελευταία δύσκολα μέτρα», ενώ από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι υπάρχει μια συμφωνία την οποία θα πρέπει να συζητήσει στο εσωτερικό της χώρας του ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πολιτική συναίνεση.

Πάντως, εφόσον προκύψει συμφωνία, αναμένεται η τελική συνάντηση για την κύρωσή της να γίνει στις Πρέσπες, με την Αθήνα να προωθεί τη σχετική πρόταση αναδεικνύοντας τον συμβολισμό της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή