Ενεση ρευστότητας 22,5 εκατ. στα ΕΛΤΑ για να εξοφλήσoυν οφειλές προς τη ΔΕΗ

Ενεση ρευστότητας 22,5 εκατ. στα ΕΛΤΑ για να εξοφλήσoυν οφειλές προς τη ΔΕΗ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεση ρευστότητας ύψους 22,5 εκατ. ευρώ προς τα ΕΛΤΑ, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η αποπληρωμή των οφειλών προς τη ΔΕΗ, έδωσε η κυβέρνηση, μετά τις έντονες αντιδράσεις για την ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες καταναλωτές από την παρακράτηση χρημάτων για την εξόφληση λογαριασμών ρεύματος.

Το ποσό των 22,5 εκατ. ευρώ αφορά την αποπληρωμή οφειλής του Δημοσίου προς τα ΕΛΤΑ για την αποζημίωση καθολικής υπηρεσίας για το έτος 2013 και το πρώτο εξάμηνο του 2014 και θα καταβληθεί άμεσα, σύμφωνα με ΚΥΑ που υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια. Το συνολικό ποσό αποζημίωσης της καθολικής υπηρεσίας, δηλαδή της υποχρέωσης που έχουν εκ του νόμου τα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση αλληλογραφίας προς κάθε γωνιά της χώρας (απομακρυσμένες περιοχές και άγονα νησιά) για τα έτη 2013, 2014, 2015, έχει οριστεί κατόπιν μελέτης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στα 129 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το ποσό των 22,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί άμεσα στα ΕΛΤΑ για να το καταθέσουν με τη σειρά τους επίσης άμεσα στη ΔΕΗ. Στόχος είναι η σταδιακή εξόφληση του παρακρατηθέντος ποσού ύψους 50 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ μέχρι τον Σεπτέμβριο, βάσει χρονοδιαγράμματος που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συμφωνήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς.

Σχολιάζοντας το θέμα που έχει προκύψει μεταξύ των δύο ΔΕΚΟ, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα παραλάβει 22,5 εκατ. ευρώ και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Ειδικότερα για τα ΕΛΤΑ, σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες διοικητικής ανασυγκρότησής του, οι οποίες θα λύσουν άμεσα τα προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα. Στο μεταξύ, πάντως, η ταλαιπωρία για τους καταναλωτές συνεχίζεται, καθώς δεν υπήρξε μέχρι σήμερα μια πλήρως καθησυχαστική ενημέρωση από πλευράς της ΔΕΗ. Καθημερινά από νωρίς τα ξημερώματα τα καταστήματα της ΔΕΗ κατακλύζονται από καταναλωτές που σπεύδουν για να διευθετήσουν το πρόβλημα με τις διπλές χρεώσεις, αφού και ο λογαριασμός που έχει πληρωθεί εμφανίζεται ως ανεξόφλητος.

Την κατάσταση διερευνά η ΡΑΕ, η οποία αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να υποβάλει πρόστιμα στις δύο ΔΕΚΟ, αλλά και πιθανότατα να παραπέμψει τα ΕΛΤΑ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεδομένου ότι δραστηριοποιούνται και στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού ως ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή