Ανάκληση του τέλους 2% σε κινητά, H/Y ζητεί ο ΣΕΒ

Ανάκληση του τέλους 2% σε κινητά, H/Y ζητεί ο ΣΕΒ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν και χθες οι βολές για το «ψηφιακό τέλος» 2% έως 6% που επέβαλε η κυβέρνηση στις ηλεκτρονικές συσκευές υπέρ των πνευματικών δημιουργών. Θέση για το θέμα πήρε χθες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ενώ για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν –πιθανώς θορυβημένοι από τις αντιδράσεις– οι δικαιούχοι του «ψηφιακού τέλους». Στην υπόθεση παρενέβη και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, με μια διφορούμενη δήλωση, ότι με τις κινήσεις της κυβέρνησης θα διασφαλιστεί και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, αλλά και τα δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών.

Ο ΣΕΒ χαρακτήρισε το ψηφιακό τέλος «νέο χαράτσι», που ψηφίστηκε εσπευσμένα τον Ιούλιο του 2017. Το μέτρο, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, επιβλήθηκε «χωρίς τη δέουσα τεχνική προετοιμασία και χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική και έντιμη διαβούλευση με την αγορά». Σήμερα, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΣΕΒ, «η κυβέρνηση ακολουθώντας την ίδια τακτική επεκτείνει αυθαίρετα το πεδίο εφαρμογής του χαρατσιού και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και αποθηκευτικά μέσα» και ότι με τη στάση αυτή αποδεικνύει «την έλλειψη μιας συγκροτημένης πολιτικής για τη βελτίωση των ψηφιακών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας…». Ο ΣΕΒ, τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει το μέτρο.

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) δικαιωμάτων, από την άλλη πλευρά, τάχθηκαν υπέρ του «ψηφιακού τέλους» και των αποφάσεων της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για ένα μέτρο το οποίο βασίζεται σε κοινοτική οδηγία και ότι η πρόσφατη τροπολογία συνιστά νομοτεχνική βελτίωση στο υφιστάμενο καθεστώς.

«Η χθεσινή διάταξη δεν έφερε τίποτε καινούργιο. Απλώς διόρθωσε νομοτεχνικές ατέλειες που υπήρχαν στην αντίστοιχη διάταξη του ν. 4481/2017 που ψηφίσθηκε πέρυσι το καλοκαίρι», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Και συνεχίζει: «Οι Ελληνες συγγραφείς και εκδότες αποσαφηνίζουν: Το 2% δεν είναι φόρος αλλά δίκαιη αποζημίωση των δημιουργών, υποχρέωση που επιβάλλει ευρωπαϊκή οδηγία».

Aυτό ωστόσο που δεν αναφέρουν οι ΟΣΔ είναι ότι η οδηγία ορίζει τη διεξαγωγή μελέτης που εκτιμά το ύψος της εύλογης αποζημίωσης των δημιουργών. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αντίστοιχη μελέτη, πλην εκείνης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος, η οποία σημειώνει ότι το ύψος της αποζημίωσης που όρισε η κυβέρνηση είναι (αναλογικά) 24 φορές υψηλότερο από εκείνο που έχει οριστεί στην περίπτωση της Ισπανίας.

Επίσης, σημαντική αδυναμία της τροπολογίας που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες έχει να κάνει με την υποχρέωση των ΟΣΔ να επιστρέψουν το «ψηφιακό τέλος» για όσους αποδεδειγμένα κάνουν επαγγελματική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών. Οι άνθρωποι της αγοράς πληροφορικής εκτιμούν ως ανέφικτη την επανάκτηση αυτού του τέλους και ότι τελικά η υπόθεση θα οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό νομικών και δικαστικών διενέξεων μεταξύ εισαγωγέων/κατασκευαστών και οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων.

Τέλος, ο κ. Παππάς, παρεμβαίνοντας εκ νέου στην υπόθεση, επιχειρεί τον… τετραγωνισμό του κύκλου. Σημειώνει ότι μπορεί να εξασφαλιστεί και η απρόσκοπτη πορεία προς τον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, διατηρώντας στο ακέραιο τα καταβαλλόμενα δικαιώματα στους πνευματικούς δημιουργούς. «Πάντα υπάρχουν τρόποι ώστε να υπηρετούνται με συνέπεια και οι δύο παραπάνω ανάγκες», καταλήγει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή