Βενεζουέλα: Προεδρικές εκλογές την Κυριακή χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης

Βενεζουέλα: Προεδρικές εκλογές την Κυριακή χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του την Κυριακή σε μια εκλογική αναμέτρηση την οποία μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση και δεν αναγνωρίζεται από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Μόλις μερικές αφίσες υπάρχουν στους δρόμους της χώρας. Χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό λίγο περισσότεροι από 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Βενεζουέλα καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να κριθούν από τον πρώτο γύρο.

«Δεν θα πάω να ψηφίσω κανέναν. Ασχολούμαι με την καθημερινή μου επιβίωση και τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο Αλέξις Ροντρίγκες, ένας πωλητής φρούτων 40 ετών.

Ο Μαδούρο είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών, αν και σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις το 75% των Βενεζουελάνων αποδοκιμάζουν την πολιτική του, με την καθημερινότητά τους να σημαδεύεται από ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και αυξημένη ανασφάλεια αλλά και κόστος διαβίωσης. Ο κατώτατος μισθός φθάνει μόνο για την αγορά μισού κιλού κρέατος.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν εξάλλου φύγει από τη χώρα. Πανεπιστημιακές έρευνες εκτιμούν σε 3 με 4 εκατομμύρια όλους όσοι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα μετά την εκλογή του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία το 1999.

Με τη Συντακτική Συνέλευση και τον στρατό να είναι με το μέρος του και την αντιπολίτευση διχασμένη, ο Μαδούρο εμφανίζεται φαβορί να κερδίσει την επανεκλογή του και μια νέα θητεία που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019.

Αντίπαλοί του ο πρώην τσαβιστής Ενρί Φαλκόν, 56 ετών, που υπέβαλε υποψηφιότητα παρά το μποϊκοτάζ που έχει κηρύξει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Τράπεζα Δημοκρατικής Ένωσης (MUD), και ο ευαγγελιστής πάστορας Χαβιέρ Μπερτούσι, 48 ετών. Και οι δύο διεκδικούν την ψήφο των Βενεζουελάνων που έχουν απογοητευτεί από τον 55χρονο Μαδούρο.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datanalisis, Μαδούρο και Φαλκόν ισοψηφούν, ενώ σύμφωνα με το Delphos ο απερχόμενος πρόεδρος συγκεντρώνει το 43% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 24% του Φαλκόν. Το ινστιτούτο Hinterlaces εκτιμά ότι ο Μαδούρο θα συγκεντρώσει το 52% των ψήφων, ο Φαλκόν το 22% και ο Μπερτούτσι περίπου το 20%.

«Οι άνθρωποι έχουν πάψει να πιστεύουν στην αμφισβήτηση και στις εκλογές, εξού και η ατμόσφαιρα αυτή της απάθειας. Το τραγικό είναι ότι οι Βενεζουελάνοι αισθάνονται χαμένοι και χωρίς ελπίδα. Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο της κρίσης», εκτίμησε ο αναλυτής Χουάν Μανουέλ Ραφάλι.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Λουίς Σαλαμάνκα, ο πρόεδρος «θα κερδίσει κι αν χάσει, δεν θα το επιτρέψει».

Εκτός από την αντιπολίτευση, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η ομάδα της Λίμα –ένας συνασπισμός 14 χωρών της Αμερικής και της Καραϊβικής– καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μαδούρο και απορρίπτουν τις εκλογές, οι οποίες θεωρούν ότι δεν είναι δημοκρατικές, δίκαιες ή διαφανείς. Επίσης κατηγορούν τον Μαδούρο ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

«Με αφήνει αδιάφορο το ότι με αντιμετωπίζουν σαν “δικτάτορα” (…) Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό. Δεν έχει σημασία ότι δεν αναγνωρίζουν (τις εκλογές): ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εκλέγεται από τον λαό, όχι από τον Ντόναλντ Τραμπ», τονίζει ο Μαδούρο στη διάρκεια των προεκλογικών του συγκεντρώσεων, υπό τους ήχους της ρεγκετόν και συνοδεία της συζύγου του.

Μάλιστα κατά την τελευταία εκδήλωση πριν τις εκλογές, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, ο Μαδούρο είχε μαζί του έναν άλλο ένθερμο υποστηρικτή του, τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος έχει αυτοχαρακτηριστεί «στρατιώτης» του Βενεζουελάνου προέδρου.

Φορώντας βερμούδα και κρατώντας τη σημαία της Βενεζουέλας, ο Αργεντίνος θρύλος του ποδοσφαίρου ανέβηκε στο βήμα χθες μαζί με τον Μαδούρο ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στη λεωφόρο Μπολίβαρ στο κέντρο του Καράκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή