Η τιμή του Brent ξεπέρασε στο Λονδίνο τα 80 δολ. το βαρέλι

Η τιμή του Brent ξεπέρασε στο Λονδίνο τα 80 δολ. το βαρέλι

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτιμήσεις ότι η τιμή του πετρελαίου Brent στο Λονδίνο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, διατυπώνονται από παράγοντες των αγορών. Χθες, η τιμή του Brent ξεπέρασε τα 80 δολάρια. Αφορμή για το ράλι του «μαύρου χρυσού» ήταν η δημοσιοποίηση στοιχείων από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) για τη μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, τα αίτια της ανόδου των τιμών του πετρελαίου εδώ και 12 μήνες πρέπει να αναζητηθούν άλλου. Αναφερόμαστε στη μείωση της παραγωγής που έχουν συμφωνήσει ο ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες αλλά και στην αβεβαιότητα για γεωπολιτικούς λόγους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, κυρίως μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Στο σκηνικό προστίθεται και η Βενεζουέλα που, επίσης, κινδυνεύει με κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Αυτό θα ήταν ένα ακόμα πλήγμα στην οικονομία της χώρας, που εξαρτάται άμεσα από το πετρέλαιο.

Η τιμή του Brent έχει ενισχυθεί κατά 50 δολάρια από το χαμηλό 13ετίας που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2016. Εχει, παράλληλα, αυξηθεί κατά 50% στη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, αντανακλώντας τη μείωση της υπερπροσφοράς στις διεθνείς αγορές αλλά και τις γεωπολιτικές εντάσεις εξαιτίας του προστατευτισμού που εκπορεύεται από τις ΗΠΑ. H τιμή του αργού έφθασε, χθες, έως τα 72,340 δολάρια το βαρέλι. Τον Ιανουάριο του 2017, ο ΟΠΕΚ συμφώνησε με δέκα ακόμα πετρελαιοπαραγωγές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 1,7 εκατ. βαρέλια. Απώτερος στόχος αυτής της συμφωνίας, που ανανεώθηκε τον Ιανουάριο του 2018, είναι η εξισορρόπηση της προσφοράς με τη ζήτηση και να ενισχυθούν οι τιμές

Η τιμή του Brent ξεπέρασε στο Λονδίνο τα 80 δολ. το βαρέλι-1

Οι ανοδικές τάσεις έχουν ενισχυθεί αρκετά αυτόν τον μήνα, ύστερα από την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επαναφέροντας τις κυρώσεις που ίσχυαν προ διετίας και ανατρέποντας έτσι τα σχέδια των πετρελαϊκών κολοσσών στον Ιράν. H γαλλική πετρελαϊκή Total ανακοίνωσε πως θα ματαιώσει τα επενδυτικά σχέδιά της για αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars, αν δεν εξαιρεθεί από τις αμερικανικές κυρώσεις. Οπότε φαίνεται να «παγώνουν» τα σχέδια της Τεχεράνης για αναβάθμιση των υποδομών της, προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές πετρελαίου. Επίσης, καμία τρίτη χώρα δεν θα μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο από το Ιράν πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, διότι θα κινδυνεύει να τις επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Τον Απρίλιο, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 2,48 εκατ. βαρέλια από τα 2,06 εκατ. βαρέλια τον Μάρτιο.

Εκτός των άλλων, ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανή η επιβολή κυρώσεων και κατά της Βενεζουέλας, μιας χώρας με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος προβλέπει ότι θα υπάρξουν παράτυπες παρεμβάσεις στη διεξαγωγή εκλογών στη Βενεζουέλα την Κυριακή και γι’ αυτόν τον λόγο έθεσε ζήτημα ενδεχόμενων κυρώσεων.

«Είναι πολύ πιθανό να διατηρηθεί η τιμή του Brent στα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς ο ΟΠΕΚ δεν φαίνεται να βιάζεται να θέσει τέλος στη συμφωνία για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, ο πετρελαϊκός κλάδος της Βενεζουέλας καταρρέει λόγω της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα και αρχίζουν να γίνονται αισθητές οι κυρώσεις των Αμερικανών του Ιράν», σχολιάζει η Φιόνα Σινκότα, υψηλόβαθμο στέλεχος στο τμήμα αναλύσεων της City Index.

Αναλυτές της αγοράς πετρελαίου διαβλέπουν ότι η τιμή του Brent μπορεί να φθάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Από την άλλη πλευρά, διεθνείς οργανισμοί είναι πολύ πιο μετριοπαθείς στις προβλέψεις τους, λόγω της αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ από τη ραγδαία ανάπτυξη του σχιστολιθικού πετρελαίου. Αν και θεωρούνταν ζήτημα χρόνου για να ξεπεράσει η τιμή του Brent τα 80 δολάρια το βαρέλι, ήταν απρόσμενη η χθεσινή ανακοίνωση της ΙΕΑ για τη μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν σύντομα τη Ρωσία στην παραγωγή πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή