Σκέψεις για εμπορικό διαζύγιο ΗΠΑ – Κίνας

Σκέψεις για εμπορικό διαζύγιο ΗΠΑ – Κίνας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική σχέση Κίνας – ΗΠΑ έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα τάξη πραγμάτων. Βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Εδωσε την ευκαιρία στους Αμερικανούς να αποκτήσουν iPhones και τεχνολογικά γκάτζετ σε σχετικά προσιτές τιμές, ενίσχυσε την κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων και άνοιξε για τους Αμερικανούς αγρότες μια αγορά με 1,3 δισ. Κινέζους έτοιμους να καταναλώσουν. Σήμερα, όμως, κάποιοι αξιωματούχοι και στις δύο προαναφερθείσες χώρες στοχεύουν να διαλύσουν αυτή τη σχέση.

Την ώρα που, έστω και μετ’ εμποδίων, συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στις δύο χώρες προετοιμάζουν το έδαφος για την έλευση της εποχής που η μία οικονομία δεν θα χρειάζεται τόσο την άλλη. Αυτό που επιδιώκουν είναι η αναθεώρηση των κριτηρίων που θεμελιώνουν τη μεταξύ τους εμπορική σχέση. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ανταλλάσσουν προϊόντα και υπηρεσίες άνω των 700 δισ. δολαρίων, κάθε χρόνο. Η πλήρης αποδέσμευση της μιας από την άλλη είναι αδύνατη. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ηγέτες των δύο χωρών.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον προετοιμάζονται για την εποχή που οι οικονομίες τους δεν θα είναι τόσο στενά συνδεδεμένες, ιδιαίτερα στον κλάδο της τεχνολογίας. «Στην επόμενη φάση της τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας δεν θα πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις, πρέπει να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας», σχολίασε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εργοστάσιο παραγωγής επεξεργαστών στη χώρα του τον περασμένο μήνα.

Το πρόγραμμα «Made in China 2025» αποτελεί προτεραιότητα της Κίνας, η οποία επιθυμεί να γίνει αυτάρκης και διεθνώς ανταγωνιστική στους κλάδους της μεταποίησης όπου κυριαρχεί η Δύση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η αεροναυπηγική, η ρομποτική, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G και τα μικροτσίπ υπολογιστών.

Η Κίνα σήμερα προμηθεύεται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πολλά εξαρτήματα για την παραγωγή τεχνολογικών προϊόντων. Η στάση της Ουάσιγκτον έφερε στο φως τον περασμένο μήνα αυτήν την εξάρτηση της Κίνας, όταν απαγόρευσε σε αμερικανικές εταιρείας να πωλούν εξαρτήματα, όπως επεξεργαστές, στην κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων ΖΤΕ. Το αποτέλεσμα ήταν η ΖΤΕ να σταματήσει άμεσα τη λειτουργία των εργοστασίων της.

Αλλά και οι ΗΠΑ προβληματίζονται εξαιτίας του ζήλου που επιδεικνύει η Κίνα, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τους δικούς της πρωταθλητές στον παγκόσμιο στίβο της τεχνολογίας. Η κυβέρνηση Τραμπ μπλόκαρε την εξαγορά της κατασκευάστριας επεξεργαστών Broadcom από την κινεζική Qualcomm φέτος, διότι έτσι θα αποκτούσαν οι Κινέζοι πρόσβαση στη νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας, που είναι τα δίκτυα 5G. Ο Λευκός Οίκος απειλεί για την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα 150 δισ. δολαρίων, τα οποία ανήκουν κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι αμερικανικές εταιρείες θα περιορίσουν την εξάρτησή τους σε εξαρτήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα ή σε άλλα τμήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που περνούν από την υπ’ αριθμόν 2 ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.

Η λίστα με τα κινεζικά προϊόντα, που συνέταξε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, στοχεύει σε βιομηχανίες που εύκολα μπορούν να αντικατασταθούν από προμηθευτές στις ΗΠΑ ή στη Γερμανία, στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν, στη Νότιο Κορέα, στο Μεξικό και στην Ινδία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Foxcomm από την Ταϊβάν, η οποία παράγει iPhones και άλλες τεχνολογικές συσκευές. Η διοίκησή της σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασιακής μονάδας στην Ινδία και ετοιμάζεται να κτίσει άλλη στις ΗΠΑ.

«Ούτε την Κίνα ούτε τις ΗΠΑ συμφέρει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να σταματήσουν να συνεργάζονται», επισημαίνει η Ζιε Τσάο που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Φουντάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή