Το κάστρο της Ευρώπης και η Ιταλία

Το κάστρο της Ευρώπης και η Ιταλία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεγάλα κάστρα δεν πέφτουν με την πρώτη επίθεση. Κάποια στιγμή, όμως, όταν τα τείχη αρχίζουν να φθείρονται και νέα μέτωπα ανοίγουν συνεχώς, όταν εξαντλείται η αντοχή των αμυνομένων ενώ οι επιτιθέμενοι παίρνουν δύναμη από την οσμή του αίματος, τότε θα ξεχαστεί ανοιχτή η κερκόπορτα και ο εχθρός θα βρεθεί εντός των τειχών. Ετσι, η κυβερνητική συμφωνία δύο ιταλικών κομμάτων που εμφανίζονται έτοιμα να αψηφήσουν τους κανόνες και τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα δείξει εάν η Ενωση έχει ακόμη αντιστάσεις ή εάν η φθορά είναι μοιραία και η διάλυση αναπόφευκτη.

Παρακολουθώντας τα γεγονότα από την Ελλάδα, μας φαίνεται αδιανόητο πολιτικοί και ψηφοφόροι σε χώρα που είναι ιδρυτικό μέλος της Ε.Ε. να ζηλεύουν τη δόξα Τσίπρα – Βαρουφάκη – Καμμένου και ο εκκολαπτόμενος κυβερνητικός συνασπισμός να ετοιμάζεται να θέσει όρους στους υπόλοιπους εταίρους, να απειλεί με απόσυρση από την Ευρωζώνη και να απαιτεί τη διαγραφή 250 δισ. ευρώ χρέους. Οσο ανησυχητική και αν είναι η απειλή εκβιασμού, όμως, ωχριά μπροστά στον τρόμο που προκαλεί το γεγονός ότι αυτοί που θα πάρουν την τύχη της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρώπης στα χέρια τους δεν κατάλαβαν τι συνέβη στην Ελλάδα.

Στην Ιταλία η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το πώς οι Ευρωπαίοι υποδούλωσαν τη χώρα μας. Δεν χρειάζεται να μπούμε στη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα για να δούμε πως η ουσία της αντίληψης των στελεχών του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας είναι ότι αυτοί μπορούν να πετύχουν όσα δεν κατάφεραν οι Ελληνες. Πιστεύουν, επίσης, ότι η ελληνική κρίση θα είχε αποφευχθεί με το να δοθεί πακτωλός χρημάτων στην Ελλάδα χωρίς η χώρα να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τη βιωσιμότητα της οικονομίας της. Πιθανώς οι σχεδιασμοί του ιταλικού συνασπισμού βασίζονται στο γεγονός ότι η Ιταλία έχει το μέγεθος να μπορεί να εκβιάσει τους εταίρους της με το ενδεχόμενο της αυτονόμησής της – για να μην πούμε την έξοδό της από την Ευρωζώνη.

Εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα και για την Ιταλία και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Πράγματι, η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για το ευρωπαϊκό σύστημα να αντέξει μια τέτοια χρεοκοπία. Εάν η Ιταλία βρεθεί έξω από την Ευρωζώνη και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα υπάρχει για να τη στηρίξει. Εάν τα Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο και η Λέγκα παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, θα έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι, παρακολουθώντας την Ελλάδα, βλέπουν μόνο αυτό που θέλουν. Το ίδιο λάθος έκαναν και οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης. Μένει να φανεί εάν –μετά την ελληνική κρίση, το Brexit και την άνοδο του εθνικισμού σε πολλές χώρες– το κάστρο θα αντέξει σε νέες αυτοκαταστροφικές εξάρσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή