ΚΟΣΜΟΣ

ΝΥΤ για συνάντηση Πούτιν-Ασαντ: Απόσυρση των ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία φέρεται να συζήτησε ο Πούτιν

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Συριακό, Ρωσία, Ιράν, Μπασάρ Αλ Άσαντ, Βλαντιμίρ Πούτιν

Την απόσυρση των ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία με τη λήξη του πολέμου και όταν αρχίσουν οι ειρηνευτικές διαδικασίες φέρεται πως συζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Ασαντ χθες σε επίσκεψη «έκπληξη» του δεύτερου στη Ρωσία. 

Την είδηση μεταδίδουν οι New York Times, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν ήταν άμεσα σαφές σε ποιές ξένες δυνάμεις αναφερόταν ο Ρώσος πρόεδρος, καθώς η Ρωσία, το Ιράν, οι ΗΠΑ, καθώς και άλλες χώρες έχουν δυνάμεις στο συριακό έδαφος. 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πούτιν, όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα η εν λόγω απόσυρση θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας διευθέτησης του μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου που πλήττει τη Συρία.

Τόσο οι ιρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται στο πλευρό του Ασαντ στη Συρία.

«Αν ο Πούτιν όντως αναφέρθηκε στην στρατιωτική παρουσία του Ιράν στη Συρία, τότε αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια απόπειρα να λάβει ρόλο στη διαμάχη που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ιράν και Ισραήλ με στόχο να αποτραπεί η εδραίωση του Ιράν στην περιοχή», γράφουν οι ΝΥΤ. 

Τέλος, ο Πούτιν τόνισε ότι ο συριακός στρατός έχει κερδίσει «σημαντικές νίκες» κατά τη διάρκεια του πολέμου και ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στην ανθρωπιστική βοήθεια και την πολιτική διευθέτηση,  αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο το πρακτορείο Tass. 

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν συνεχάρη τον πρόεδρο της Συρίας για τις «επιτυχίες των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων» που επέτρεψαν «να δημιουργηθούν περαιτέρω οι συνθήκες για την αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας σε ευρεία κλίμακα».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ