Στουρνάρας για Novartis: «Να εξεταστεί αν κάποιοι εκβίασαν ή συνεχίζουν να εκβιάζουν τους ανώνυμους μάρτυρες»

Στουρνάρας για Novartis: «Να εξεταστεί αν κάποιοι εκβίασαν ή συνεχίζουν να εκβιάζουν τους ανώνυμους μάρτυρες»

5' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι καθήκον μου να διεκδικήσω να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και τα ονόματα των ψευδομαρτύρων και να τιμωρηθούν οι σκευωροί και οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο διοικητής της ΤτΕ και πρώην υπουργός για την υπόθεση Novartis, κάνοντας λόγο για «μια σκευωρία με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς που πλήττει την ίδια τη Δημοκρατία».

Κατέδειξε μάλιστα ως φαινόμενο παγκόσμιας πρωτοτυπίας την παραπομπή ως κατηγορούμενων στη Βουλή δέκα επιλεγμένων πολιτικών προσώπων, με ασυνάρτητες μαρτυρίες ανώνυμων μαρτύρων "υποκείμενων σε πιέσεις και εκβιασμούς". 

Επίσης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική πλειοψηφία κατηγορώντας ότι επιλέγοντας των κατασυκοφάντηση έπληξε τελικώς την ίδια την χώρα και την Δημοκρατία. Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο, με "ασυνάρτητες μαρτυρίες" τριών ανώνυμων μαρτύρων, υπό αμφισβητούμενο καθεστώς προστασίας, με εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη και τη Φορολογική Διοίκηση, να στοχοποιούνται και να διαπομπεύονται δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Μάλιστα ζήτησε για να μην πληγεί περαιτέρω το κράτος Δικαίου, να αποκαλυφθούν άμεσα οι μάρτυρες, να ελεγχθούν οι καταθέσεις τους, να εξεταστεί "αν κάποιοι τους εκβίασαν ή συνεχίζουν να τους εκβιάζουν", και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και κυρίως οι ηθικοί αυτουργοί "αυτού του εκτρώματος". Όπως είπε, επίσης, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, αν και τα δέκα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, αλλά και σύσσωμη η Αντιπολίτευση, ζήτησαν να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, η πλειοψηφία της Επιτροπής το αρνήθηκε.

Υποστήριξε επίσης ότι ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτό είναι «επειδή φοβήθηκε την αποκάλυψη της αλήθειας γιατί αν καλούνταν οι ψευδομάρτυρες θα αποκαλυπτόταν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης. Επειδή έτσι θα συντηρηθεί μέρος της συκοφαντικής λάσπης και επειδή θα αποκαλυπτόταν ότι ένοχοι είναι άλλοι, πρόσωπα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «η υπόθεση των δέκα θα συνεχίσει να προκαλεί τεράστια ζημιά στη χώρα πλήττοντας βάναυσα το θεσμικό της υπόβαθρο».

Εξάλλου, έκανε λόγο για διεθνή δυσφήμηση την οποία υπέστη.

«Αντιμετώπισα διεθνή δυσφήμηση από όσους επέλεξαν να διατηρήσουν την ηχώ της συκοφαντίας όπως για παράδειγμα με την ερώτηση του κ. Κούλογλου προς τον κ. Ντράγκι για το αν έχει ενημερωθεί για τις κατηγορίες σε βάρος μου και τι σκοπεύει να κάνει για να διαφυλάξει το κύρος της». Υπονόησε έτσι – σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα – ότι μετά τις μαρτυρίες των κουκουλοφόρων μαρτύρων, δεν μπορεί πλέον να παραμένω στη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

«Πήρε, βέβαια, την απάντηση που του άξιζε από τον κ. Ντράγκι», συνέχισε ο κ. Στουρνάρας και ανέφερε ότι ο κ. Ντράγκι απάντησε πως: Πρώτον, ότι το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει για όλους τους ανθρώπους, ισχύει και για Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών. Δεύτερον, ότι σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΚΤ, ένας Διοικητής του Ευρωσυστήματος μπορεί να παυθεί, μόνο αν καταδικαστεί αμετάκλητα, για σοβαρό παράπτωμα. Τρίτον, ότι σε περίπτωση που παυθεί χωρίς να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για σοβαρό παράπτωμα, η ΕΚΤ θα προσφύγει αμέσως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

«Παραμένει όμως το γεγονός ότι Έλληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε τέτοιου είδους ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, νομίζοντας ότι έτσι δυσφημίζει βάναυσα τον Διοικητή. Στην πραγματικότητα όμως δυσφημίζει βάναυσα τη χώρα του, ευρωβουλευτής της οποίας φέρεται να αγνοεί το τεκμήριο της αθωότητας» υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας, σημείωσε ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να αδιαφορεί, ή και υποκρίνεται, για το γεγονός ότι αν παυθεί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παρά τη θέλησή του και χωρίς να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για σοβαρό παράπτωμα, "όπως ο εν λόγω ευρωβουλευτής φαίνεται να εύχεται και να προκρίνει", η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα παραμένει κενή, και επομένως δεν θα υπάρχει και η ψήφος του μέχρι τη λήξη της θητείας του, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2020».

Στη συνέχεια ο διοικητής της ΤτΕ ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί:

-Πρώτον, κατέθεσε στις 4 Απριλίου 2018, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, έγκληση κατά των ανωνύμων μαρτύρων, με τις ονομασίες ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ και ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΛΕΣΗ, με καταγγελλόμενες πράξεις: ψευδορκία μάρτυρος, ψευδής καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση.

Στο πλαίσιο της έγκλησης αυτής – όπως είπε ο κ. Στουρνάρας – σημειώνεται ότι δεν αναφέρεται καμία συγκεκριμένη πράξη ή παράλειψη, στην οποία προέβη, με την ιδιότητά του ως Υπουργός Οικονομικών κατά την επίμαχη περίοδο, από την οποία η Νοβάρτις Ελλάς (ή οποιαδήποτε άλλη εταιρία του ομίλου Νοβάρτις) να προσπορίστηκε παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ακόμη, δεν αναφέρεται, ούτε προσκομίζεται οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο (πέραν των προαναφερθεισών καταθέσεων των αγνώστων μαρτύρων) από το οποίο να προκύπτει ότι έλαβε, άμεσα ή μέσω τρίτου, χρήματα ή οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της Νοβάρτις Ελλάς (ή οποιασδήποτε άλλης εταιρίας του Ομίλου Νοβάρτις).

Ακόμη, ως μόνη ένδειξη των παράνομων πράξεων "που δήθεν διαπράχθηκαν", φέρεται η καθ` όλα νόμιμη και διαφανής επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρίας MINDWORK της συζύγου του, μέσω της οποίας, υποστηρίζουν οι εγκαλούμενοι ψευδομάρτυρες, ότι «ξεπλύθηκαν» τα χρήματα που δήθεν έλαβα για να προωθήσω τους σκοπούς της Νοβάρτις.

-Δεύτερον, κατέθεσε, στις 27 Μαρτίου 2018, στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αίτηση-αναφορά σχετική με την ακυρότητα του καθεστώτος ανωνυμίας που παρασχέθηκε στους μάρτυρες, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο έλεγχος της αξιοπιστίας τους, η σχέση τους με τη Νοβάρτις, η οικονομική τους κατάσταση και εν γένει τα κίνητρα και οι σκοποί τους. "Από τα επιχειρήματα που προέβαλα σε αυτήν την αίτηση-αναφορά στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκύπτει σαφώς, και πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι οι εν λόγω μάρτυρες δεν έχουν τη δικονομική προστασία που παρέχει το άρθρο 45Β του ΚΠΔ, αφού δεν είναι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Αντιθέτως, είναι μάρτυρες ανύπαρκτης αποδεικτικής αξίας και αυτό διότι και εμπλοκή είχαν στις ερευνώμενες πράξεις και σε ίδιον όφελος αποσκοπούσαν", είπε ο κ. Στουρνάρας.

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ο κ. Στουρνάρας είπε πως άσκησε τα καθήκοντά του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον των «εδώ», σε βάρος του συμφέροντος «των απέναντι», όμως σημείωσε πως η «υπόθεση των 10» που βρίσκεται ακόμη στη Βουλή είναι σαφώς μια προσπάθεια να καταστούν «απέναντι» και «εχθροί», πολιτικοί αντίπαλοι αλλά και ανεξάρτητοι λειτουργοί.

Yπενθύμισε την έκκληση που είχε απευθύνει κλείνοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια στις 21 Φεβρουαρίου: «Σας ζητώ να αναλάβετε την ηθική και συνταγματική υποχρέωση που έχετε και να προστατέψετε το κοινωνικό σύστημα από τις συνέπειες που θα έχει η επιλογή να παραμείνουν αιωρούμενες και χωρίς εξέταση οι κατηγορίες, και να μετατραπεί, έτσι, σε θεσμό, με τη δική σας συμμετοχή, η συκοφαντία στο δημόσιο βίο της χώρας. Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να αποκαλυφθούν άμεσα οι μάρτυρες, να ελεγχθούν οι καταθέσεις τους, να εξεταστεί αν κάποιοι τους εκβίασαν ή συνεχίζουν να τους εκβιάζουν, και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και κυρίως οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του εκτρώματος». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή