Λυκουρέντζος για Novartis: Ουδέν αδίκημα διέπραξα, ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει

Λυκουρέντζος για Novartis: Ουδέν αδίκημα διέπραξα, ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι αθώος. Ουδέν αδίκημα διέπραξα, ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει» τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αντικρούοντας τις κατηγορίες εναντίον του, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis και πρόσθεσε:

«Από την πρώτη στιγμή ζήτησα το άνοιγμα των λογαριασμών μου, την άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου και έρευνα του ονόματός μου και της ζωής μου. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα».

Ο κ. Λυκουρέντζος έκανε λόγο για «άθλια ψευδομαρτυρία που θα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μαζί με κάθε απόπειρα σπίλωσής» του, αλλά και για σκοπιμότητες σε ό,τι αφορά τις δέκα κάλπες, σημειώνοντας: «Υποτίθεται ότι κρινόμεθα ατομικά, αλλά χωρίς διατυπωμένες κατηγορίες».

Υποστήριξε ακόμη ότι μερίδα του Τύπου, αλλά και ορισμένοι κύκλοι, «επιμένουν να κατασκευάζουν ενόχους, επιμένουν στην άθλια πρακτική της σπίλωσης» και τόνισε ότι ουδεμία επικοινωνία είχε ποτέ με στελέχη της Novartis.

Επιπλέον, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία διαχειρίστηκε την υπόθεση καταλογίζοντάς της «βαρύτατες ηθικές ευθύνες για τις πρακτικές που ακολούθησε» και οι οποίες -όπως είπε- συντηρούν αδίκως τη σπίλωσή του. Τόνισε ότι «επέλεξε (σσ: η κυβέρνηση) να υπηρετήσει σκοπιμότητες» και «αντί να διερευνήσει, ως όφειλε, πλήρως και σε βάθος την υπόθεση Novartis, επέλεξε την απόδραση από τις ευθύνες της, καταθέτοντας πόρισμα με το οποίο αρνείται τις αρμοδιότητες της Προανακριτικής Επιτροπής».

«Πρόκειται για κραυγαλέα αντίφαση, η οποία όχι μόνον αισθήματα απογοήτευσης δικαιολογεί, αλλά και εύλογες ανησυχίες για την ποιότητα της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών» τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος και πρόσθεσε:

«Αρνούμαι να συμπράξω στην εκτροπή από τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Επιμένω σε όσα ανέφερα με την ομιλία μου, στην Ολομέλεια της Βουλής, την 21η Φεβρουαρίου 2018. Δεν επιθυμώ να συμπράξω σε καμιά μορφή αποπροσανατολισμού».

«Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη και αναμένω την αποκάλυψη της αλήθειας το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, δεν θα επιτρέψω με κανένα τρόπο να επικρέμεται επί μακρόν μια ανυπόστατη κατηγορία σε βάρος μου» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι μετά τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας θα ζητήσει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να εξεταστεί η περίπτωσή του αποκλειστικά και ως μεμονωμένη.

«Θεωρώ δίκαιο και ξεκάθαρο το αίτημά μου. Οφείλει ο κ. πρόεδρος της Βουλής να συνδράμει. Είναι άδικο, ανήθικο, ανέντιμο να κρατούμεθα υπό αιχμαλωσία ύποπτων κύκλων, πολιτικοί, οι οποίοι υπηρετήσαμε τον δημόσιο βίο με διαφάνεια και εντιμότητα» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Δεν είχα ως Υπουργός αρμοδιότητα για την φαρμακευτική πολιτική. Ουδεμία απόφαση υπέγραψα για τιμολόγηση φαρμάκων ή για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο ΕΟΠΥΥ καθόριζε τους κανόνες και τις διαδικασίες πληρωμών. Δεν υπέγραψα, δεν είχα συναλλαγή, δεν είχα σχέσεις με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία ή άλλη εταιρεία προμηθευτή του ΕΣΥ».

«Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσα να κατηγορηθώ για την άμεμπτο άσκηση των καθηκόντων μου, για την ακλόνητη στάση μου απέναντι στα νοσηρά φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής, πολύ δε περισσότερο για χρηματισμό. Στάθηκα με σθένος απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα. Γνωριζόμαστε καλά στη χώρα μας. Γνωριζόμαστε τόσο καλά ώστε να είναι εξ ίσου γνωστό ότι δεν είμαστε όλοι βουτηγμένοι στον βούρκο της διαφθοράς, έστω και αν κάποιοι θέλουν να έχουν έτσι τα πράγματα για να δικαιολογούν άλλοι το περιβόητο "όλοι το ίδιο είναι" και άλλοι να δικαιολογούν τις ενοχές τους» κατέληξε ο κ. Λυκουρέντζος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή