Συμφωνία με τους Θεσμούς για την ενιαία τιμή βιβλίου

Συμφωνία με τους Θεσμούς για την ενιαία τιμή βιβλίου

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θέσπιση καθεστώτος ενιαίας τιμής βιβλίου για όλα τα βιβλία συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Ως γνωστόν, η ενιαία τιμή βιβλίου είχε καταργηθεί για τις περισσότερες κατηγορίες βιβλίων το 2014, ακολουθώντας τις συστάσεις  που περιλαμβάνονταν, τότε, στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Πάγιο αίτημα σύσσωμου σχεδόν του κόσμου του βιβλίου, η επανεξέταση της ενιαίας τιμής βιβλίου εντάχθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων με τους Θεσμούς το φθινόπωρο του 2016, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομίας. Στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που διαμορφώθηκε, το Υπουργείο Πολιτισμού επεξεργάστηκε τις προδιαγραφές μελέτης και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανέθεσε το φθινόπωρο του 2017, ύστερα από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, εξειδικευμένη μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κατάργησης της ενιαίας τιμής βιβλίου..

Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού ανέδειξε το θέμα σαν ένα δίκαιο αίτημα, στις συναντήσεις της Υπουργού με τους Ευρωπαίους ομολόγους της. Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της μελέτης αξιοποιήθηκαν κατάλληλα από τα δύο Υπουργεία, σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Με βάση αυτά, κατά τις συζητήσεις για την τεχνική συμφωνία ολοκλήρωσης του προγράμματος που διεξήχθησαν τις προηγούμενες ημέρες, διατυπώθηκε τεκμηριωμένη πρόταση για τη θέσπιση καθεστώτος ενιαίας τιμής για όλα τα βιβλία, η οποία συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς.

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η συμφωνία, θα κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή