Βουλή: Ξαφνικό θέμα με ψήφο Ελλήνων εξωτερικού – Πιέσεις Μητσοτάκη και ασαφείς δεσμεύσεις Τσίπρα

Βουλή: Ξαφνικό θέμα με ψήφο Ελλήνων εξωτερικού – Πιέσεις Μητσοτάκη και ασαφείς δεσμεύσεις Τσίπρα

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διαχρονικό αίτημα να έχουν δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους οι Ελληνες του εξωτερικού, επανέφερε το βράδυ της Παρασκευής στη βουλή με ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, εξαναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει δημοσίως δέσμευση ότι θα ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό και θα φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση – χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ακριβές χρονοδιάγραμμα της κατάθεσης αυτής της ρύθμισης.

Με την ευκαιρία, ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητη και μια αποστροφή της ομιλίας του κ. Τσίπρα αναφορικά με τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, καθώς ο πρωθυπουργός σε αντίθεση με άλλες ανάλογες ευκαιρίες στο παρελθόν, δεν είπε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019, αλλά σημείωσε απλώς ότι για εκείνο το χρονικό ορόσημο «έχουν προγραμματιστεί». Η φραστική αυτή διαφοροποίηση, δεν πέρασε απαρατήρητη, παρά την κούραση που είχε συσσωρευθεί από την πολύωρη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ειδικότερα, στο περιθώριο της συζήτησης για την υπόθεση Novartis, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε πως έχει εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, η οποία με ευθύνη του κ. Βούτση δεν έχει ακόμα τεθεί προς συζήτηση. Και πρόσθεσε ότι ακόμα και αν ο Πρόεδρος της Βουλής δεν το πράξει έστω τώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει επί του θέματος προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να μην αποφύγει να λάβει θέση ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

«Μας ακούνε από τα πέρατα του κόσμου. Είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δεν μπορούν να δαπανήσουν ένα δυσβάσταχτο ποσό για να έρθουν να ψηφίσουν. Ξέρετε, οι συμπολίτες μας που είχαν τα προσόντα, αλλά και τις ψυχικές αντοχές να κυνηγήσουν το μέλλον τους εκτός συνόρων, έχουν κάθε δικαίωμα να θέλουν να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της πατρίδας μας, γιατί στην Ελλάδα θέλουν να επιστρέψουν» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, για να συνεχίσει:

«Δεν μπορείτε, λοιπόν, άλλο να κρύβεστε πίσω από αστείες υπεκφυγές. Και επειδή δεν έχω άλλο τρόπο να σας φέρω στην Βουλή να τοποθετηθείτε επί του θέματος, θυμίζω, κύριε Βούτση –και είστε προσωπικά υπεύθυνος γι’ αυτό!- ότι εκκρεμεί εδώ και δεκαοκτώ μήνες πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεν εισάγεται με προσωπική σας ευθύνη για συζήτηση στην Ολομέλεια. Επειδή, λοιπόν, δεν έχω άλλο τρόπο να φέρω τον κ. Τσίπρα στην Βουλή, καταθέτω αίτημα προ ημερησίας συζήτησης με μόνο αντικείμενο την ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Θέλετε, δεν θέλετε, κύριε Τσίπρα, θα έρθετε στην Βουλή να μιλήσετε για το θέμα αυτό! Δεν θα κρύβεστε για πάντα. Και σας προκαλώ και σας προσκαλώ να πείτε δημόσια σήμερα στους πολίτες γιατί αρνείστε τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες ειδικά σε αυτούς που έφυγαν τα τελευταία χρόνια; Στην πλειονότητά τους είναι νέοι άνθρωποι και είναι φανερό ότι φοβάστε την κρίση τους». Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε: «Γιατί αρνείστε να τους εξηγήσετε το αυτονόητο δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους όποιο κόμμα πιστεύουν ότι μπορεί επιτέλους να οδηγήσει την Ελλάδα στην οριστική έξοδο από την κρίση, ώστε να μπορέσουν και αυτοί μια ώρα αρχύτερα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, να ενωθούν και πάλι με τις οικογένειές τους; Και ελπίζω –κρατάω μια μικρή ελπίδα- ότι θα κάνετε τελικά το σωστό. Εάν, παρά ταύτα, δεν το κάνετε –που το θεωρώ και το πιο πιθανό-, θα το κάνουμε εμείς την επόμενη μέρα μετά τις εθνικές εκλογές».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας, χαρακτήρισε «πρόσχημα» την πρωτοβουλία αυτή του κ. Μητσοτάκη, με στόχο –όπως υποστήριξε- ο πρόεδρος της ΝΔ να «αποφύγει την υπερψήφιση της πρότασης για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, προκειμένου να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2019». Για να συμπληρώσει: «Το πρόσχημα αυτή τη φορά είναι η ψήφος των εγγεγραμμένων στους καταλόγους οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό. Θα ήθελα, λοιπόν, να του απαντήσω ότι κρούει ανοιχτές θύρες, διότι αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα αυτούς που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, η δική του παράταξη και η δική του Κυβέρνηση τους έδιωξε στο εξωτερικό και σε αυτούς τους ανθρώπους εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα δώσουμε δικαίωμα ψήφου εξ αποστάσεως.

Τα παιδιά του brain drain, ναι, έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν από τις χώρες διαμονής τους, διότι είναι τελείως διαφορετικό αυτό σε σχέση με άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο παρελθόν και αφορούν ενδεχομένως μετανάστες τρίτης ή τέταρτης γενιάς. Δεσμεύομαι ότι θα κατατεθεί αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών».

Σημειώνεται, τέλος, ότι νέα ερωτήματα προέκυψαν από την ειδικότερη αναφορά εκ μέρους του κ. Τσίπρα, σε τουλάχιστον δύο «κατηγορίες» Ελλήνων του εξωτερικού: Από τη μια «τα παιδιά του brain drain», και από την άλλη τους «μετανάστες τρίτης ή τέταρτης γενιάς». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης, πολύ περισσότερο προκειμένου να διαφανεί το με ποιό τρόπο-διαδικασία θα «διαχωριστούν» εκείνοι που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή