Εβδομαδιαίες απώλειες 4,8% στο Χρηματιστήριο

Εβδομαδιαίες απώλειες 4,8% στο Χρηματιστήριο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεισοδιακή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία ξεκίνησε με δειλά βήματα ανόδου, που μετατράπηκαν σε ράλι μετά τη λήξη των παραγώγων, ενώ στη συνέχεια η αγορά υπέκυψε στην επιστροφή των πιέσεων και των πωλητών, καταλήγοντας να κλείσει σε αρνητικό έδαφος και στα χαμηλά ημέρας με έντονες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες. Οι αναταράξεις στην αγορά ομολόγων συνέχισαν να βαραίνουν το επενδυτικό κλίμα, καθώς η νέα κυβερνητική συμμαχία στην Ιταλία δημιουργεί κάποιο στοιχείο ρίσκου στην ευρωπεριφέρεια, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να αυξάνεται πάνω από το 4,5% και στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 782,80 μονάδες, ενώ στο -1,48% και στις 888,54 μονάδες έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης έπειτα από έντονες πιέσεις σε Alpha Bank και Πειραιώς. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 4,8%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 10,6%. Η συνεδρίαση κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους έως τις 14.00, οπότε και ξεκίνησε ένα δυναμικό άλμα έως και το +1,32% για τον Γενικό Δείκτη όταν έληξαν τα παράγωγα, το οποίο επιταχύνθηκε από την εκτόξευση της μετοχής της Folli Follie στο +17%. Η υπεροχή των αγοραστών, ωστόσο, κράτησε μισή ώρα πριν αρχίσει να ξεθωριάζει και να στέλνει σταδιακά την αγορά σε μάχη… προσήμου.

H Folli Follie, λόγω της αντίδρασης της Fosun, ξεκίνησε με απώλειες άνω του 4% και στη συνέχεια πραγματοποίησε ένα ισχυρό ράλι που άγγιξε το 22% από τα χαμηλά ημέρας, ενώ έκλεισε με κέρδη 8,03% μετά έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στη χρηματιστηριακή αγορά από τις αρχές του μήνα δεν αφήνει περιθώρια διατηρήσιμης ανάκαμψης, τη στιγμή που και το διεθνές περιβάλλον έχει επιδεινωθεί. Οπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπ. τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία έχουν οσμή Ελλάδας από το 2015 βάζοντας ένα στοιχείο προβληματισμού στους επενδυτές ως προς τις προθέσεις του διαφαινόμενου κυβερνητικού συνασπισμού. Η Ιταλία έχει σημαντικό ειδικό βάρος στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης και οι όποιες αντανακλάσεις δεν περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο αλλά επηρεάζουν ευρύτερα την ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή