Αναλυτικός οδηγός για τον βασιλικό γάμο

Αναλυτικός οδηγός για τον βασιλικό γάμο

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• Η τελετή: Δώδεκα τοπική ώρα, παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, παλάτι του Ουίνδσορ. Ο γάμος θα πραγματοποιηθεί στον ναό που χρονολογείται από το 1475 και έχει βιώσει ουκ ολίγες βασιλικές βαφτίσεις, γάμους και κηδείες. Ο πρίγκιπας Χάρι βαφτίστηκε εκεί σε ηλικία τριών μηνών το 1984. Ο πατέρας του και η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς χρησιμοποίησαν τον ναό ως φόντο για τον πολιτικό τους γάμο το 2005, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Αλλοι γάμοι μοναρχών που πραγματοποιήθηκαν στον Αγιο Γεώργιο ήταν αυτός του θείου του Χάρι, πρίγκιπα Εδουάρδου και της Σόφι Ρις Τζόουνς το 1999 και του εξαδέλφου του, Πίτερ Φίλιπς με την Οτομν Κέλι το 2008.

Ο δούκας του Κέμπριτζ αναλαμβάνει χρέη κουμπάρου, έναν ρόλο που είχε ο Χάρι στον γάμο του Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον στο Αββαείο του Ουέστμινστερ το 2011. Τα παιδιά τους, η πριγκίπισσα Σάρλοτ, 3 ετών, και ο πρίγκιπας Τζορτζ, τεσσάρων ετών, είναι ανάμεσα στα δέκα παρανυφάκια. Ο πρίγκιπας Κάρολος θα είναι τελικά αυτός που θα συνοδεύσει τη νύφη, με δεδομένο ότι ο πατέρας της δεν θα παραστεί στην τελετή λόγω των επεισοδιακών του σχέσεων με τον Τύπο και τα προβλήματα υγείας του αυτή την εβδομάδα. Θα είναι εξάλλου σήμερα εκεί η μητέρα της Μέγκαν, Ντόρια Ράγκλαντ. Ενα σύνολο 600 προσκεκλημένων θα παρακολουθήσει τη λειτουργία, που θα τελέσει ο αιδεσιμότατος Ντέιβιντ Κόνερ, ενώ ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι θα χοροστατήσει όσο το ζευγάρι θα ανταλλάσσει όρκους. Λόγο θα εκφωνήσει ο αιδεσιμότατος Μάικλ Κάρι, ο πρώτος μαύρος επίσκοπος της Επισκοπελιανής Εκκλησίας στις ΗΠΑ.

Αναλυτικός οδηγός για τον βασιλικό γάμο-1

Η βρετανική μοναρχία εκσυγχρονίζεται, καθώς δέχεται σήμερα στις αγκάλες της βασιλικής οικογένειας τη Μέγκαν Μαρκλ, μιγάδα και διαζευγμένη, η οποία παντρεύεται τον πρίγκιπα Χάρι. Ο ολοήμερος εορτασμός επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα στις δύο ώρα Ελλάδος στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ και να ολοκληρωθεί το βράδυ με ένα πάρτι σε στενό κύκλο. Την τελευταία στιγμή ανακοινώθηκε ότι τη νύφη θα συνοδεύσει ο πρίγκιπας Κάρολος, μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν στη δημόσια εικόνα και την υγεία του πατέρα της Μέγκαν. 

• Η λειτουργία: Χορωδοί, μονωδοί και μουσικοί, συμπεριλαμβανομένης της βασιλικής χορωδίας, μιας χριστιανικής ομάδας γκόσπελ και του Σέκου Κάνεχ Μέισον, 19χρονου τσελίστα που αναδείχθηκε το 2016 «νέος μουσικός της χρονιάς» από το BBC, θα ερμηνεύσουν ύμνους και χορωδιακά έργα. Θα συμμετάσχουν επίσης πνευστά από το βασιλικό ιππικό, με το οποίο υπηρέτησε ο Χάρι στο Αφγανιστάν. Η γοτθική εκκλησία θα έχει στολιστεί με λουλούδια εποχής και φυτά από τα γύρω βασιλικά πάρκα, μεταξύ άλλων κλαδιά σημύδας, τριαντάφυλλα και παιωνίες, όλα σχεδιασμένα από τη Φιλίπα Κράντοκ, μια ανθοκόμο πολυτελείας με έδρα το Τσέλσι.

• Οι θεατές: Εξω, στον περίβολο του παλατιού του Ουίνδσορ, θα βρίσκονται 2.640 μέλη του κοινού που έχουν προσκληθεί από τον Χάρι και τη Μέγκαν να παρακολουθήσουν την άφιξη στον ναό και την αναχώρηση της πομπής με την άμαξα. Αυτή η ομάδα θεατών, που έχει λάβει τη σύσταση να φέρει μαζί καλάθι πικ νικ, περιλαμβάνει νέους ανθρώπους, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών από ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκαταλέγονται επίσης εκπρόσωποι φιλανθρωπικών οργανώσεων που σχετίζονται με το ζευγάρι, ντόπιοι μαθητές και υπάλληλοι της βασιλικής οικογένειας.

• Πομπή μέσα στο Ουίνδσορ: Μετά την τελετή, ο Χάρι και η Μέγκαν θα διασχίσουν το κέντρο της πόλης με μια ανοικτή, τετράτροχη άμαξα του Ασκοτ, την οποία θα σέρνει ένα άλογο. Πλήθη θα έχουν παραταχθεί κατά μήκος της διαδρομής από τον Αγιο Γεώργιο, τον λόφο του παλατιού προς τη Χάι Στριτ, μέσω της Σιτ Στριτ, της Κινγκς Ρόουντ και της Αλμπερτ Ρόουντ. Η άμαξα θα επιστρέψει στις πύλες του παλατιού μέσω του Λονγκ Γουόκ. Μεγάλες οθόνες και πάγκοι με φαγητό θα έχουν στηθεί για όσους επιλέξουν να παρακολουθήσουν την πομπή. Αυτή η διαδρομή 2,5 μιλίων, κατάφυτη με αγγλικά πλατάνια και καστανιές, που είχαν φυτευτεί αρχικά από τον Κάρολο Β΄ το 1680, είναι το πιο όμορφο κομμάτι της πομπής.

Αναλυτικός οδηγός για τον βασιλικό γάμο-2

Καρεκλάκια και υπνόσακοι έχουν επιστρατευθεί για να κρατηθούν οι καλές θέσεις. Αυτές που θα επιτρέψουν στους θεατές να δουν το νεόνυμφο ζευγάρι, αμέσως μετά την τελετή, από κοντά.

• Αίθουσα Αγίου Γεωργίου: Μετά την πομπή, οι νεόνυμφοι θα παρακαθήσουν μαζί με τους προσκεκλημένους σε μεσημεριανή δεξίωση, την οποία θα παραθέσει η βασίλισσα στην αίθουσα Αγίου Γεωργίου μέσα στο παλάτι του Ουίνδσορ. Η αίθουσα παραδοσιακά χρησιμοποιείται για δεξιώσεις αλλά καταστράφηκε το 1992, όταν ξέσπασε πυρκαγιά. Τώρα όμως έχει ανακαινιστεί. Οι καλεσμένοι θα απολαύσουν τούρτα με λεμόνι με επικάλυψη κρέμα βουτύρου και διακοσμημένη με φρέσκα λουλούδια. Πρόκειται για μια δημιουργία της γεννημένης στις ΗΠΑ Κλερ Πτακ, ιδιοκτήτριας του ζαχαροπλαστείου «Βάιολετ Κέικς» με έδρα το Χάκνεϊ.

• Οίκημα Φρόγκμορ: Μια δεύτερη δεξίωση για την οικογένεια και τους στενούς φίλους, που θα παραθέσει ο πρίγκιπας της Ουαλλίας, θα πραγματοποιηθεί στο Οίκημα Φρόγκμορ, ένα κτίριο του 17ου αιώνα μέσα στο κεντρικό πάρκο του παλατιού. Σε αυτό το σημείο πόζαραν ο Χάρι και η Μέγκαν για τις επίσημες φωτογραφίες του αρραβώνα. Με δεδομένο ωστόσο ότι ακριβώς εκεί είναι που θα λάβει χώρα ο αληθινός εορτασμός σήμερα, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι οι κάμερες δεν θα είναι ευπρόσδεκτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή