Διπλή γλώσσα Τραμπ έναντι της Β. Κορέας

Διπλή γλώσσα Τραμπ έναντι της Β. Κορέας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κενό φαίνεται να πέφτει η αδέξια προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να κατευνάσει τη Βόρεια Κορέα, ανασκευάζοντας εν μέρει τις απειλητικές δηλώσεις του σκληροπυρηνικού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε χθες ότι οι βόρειοι γείτονές της απέρριψαν τη λίστα των δημοσιογράφων που επρόκειτο να καλύψουν την καταστροφή του μοναδικού πεδίου πυρηνικών δοκιμών της χώρας. Η σχετική απόφαση του καθεστώτος Κιμ Γιονγκ Ουν αποτελούσε χειρονομία καλής θέλησης ενόψει της συνάντησης με τον Τραμπ, που επρόκειτο να λάβει χώρα στις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη. Η διαφαινόμενη υπαναχώρηση της Πιονγιάνγκ θέτει πρόσθετες αμφιβολίες σχετικά με την πραγματοποίηση της συνόδου κορυφής.

Ρόλο καταλύτη στην επιδείνωση της ατμόσφαιρας διαδραμάτισαν οι δηλώσεις Μπόλτον, που καλούσαν τον Κιμ να μιμηθεί το παράδειγμα του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι στο θέμα της αποπυρηνικοποίησης. Με δεδομένη τη μοίρα που επιφύλαξαν οι ΗΠΑ στον Καντάφι και τη χώρα του, η τοποθέτηση αυτή ερέθισε την Πιονγιάνγκ, η οποία κατέστησε σαφές ότι δεν θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για τη σύνοδο κορυφής αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να την πιέζουν για μονομερή πυρηνικό αφοπλισμό. Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, το βράδυ της Πέμπτης, στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να αμβλύνει τις ανησυχίες της Πιονγιάνγκ. «Το μοντέλο της Λιβύης ήταν κάτι πολύ διαφορετικό. Αποδεκατίσαμε αυτή τη χώρα», αναγνώρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να δώσει «εγγυήσεις ασφαλείας που θα είναι πολύ, πολύ ισχυρές» στον Κιμ Γιονγκ Ουν. «Θα συνεχίσει να είναι εκεί (στην Πιονγιάνγκ), να κυβερνάει τη χώρα του και η χώρα του θα γίνει πολύ πλούσια», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, οι κατά διαστήματα ασυνάρτητες δηλώσεις του εμπεριείχαν ισχυρές δόσεις αντιφατικότητας και απειλών. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι το «λιβυκό μοντέλο» θα μπορούσε «κατά πάσα πιθανότητα» να ενεργοποιηθεί και στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας εάν δεν υπάρξει διπλωματική λύση στο πρόβλημα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «απλώς δεν μπορούν να αφήσουν αυτή τη χώρα να διαθέτει πυρηνικά όπλα». Η Βόρεια Κορέα αποδέχεται την «ολική αποπυρηνικοποίηση» της χερσονήσου, κάτι που προϋποθέτει και την αποχώρηση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την περιοχή.

Στη Σεούλ, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ενοποίησης Μπάεκ Τάε Χιουν εξέφρασε την ελπίδα ότι, παρά τις εντάσεις των τελευταίων ημερών, η Πιονγιάνγκ θα μείνει δεσμευμένη από τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν οι ηγέτες των δύο κορεατικών κρατών, ύστερα από τη συνάντησή τους, τον περασμένο μήνα. Την Πέμπτη, οι αρχές της Βόρειας Κορέας περιέγραψαν την κυβέρνηση της Σεούλ ως «αλαζονική και ανίκανη ομάδα, χωρίς στοιχειώδη αίσθηση της πραγματικότητας». Αφορμή για την επίθεση έδωσαν τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ – Νότιας Κορέας, που ώθησαν την Πιονγιάνγκ να ακυρώσει υψηλού επιπέδου σύσκεψη των δύο γειτόνων.

Το Πεκίνο

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ, απαντώντας σε ερώτηση για δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την επιρροή του Πεκίνου στην Πιονγιάνγκ, τόνισε ότι η Κίνα «συνεχίζει να ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να επιλύσουν το πρόβλημα της χερσονήσου με πολιτικές διαβουλεύσεις και ειρηνικά μέσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή