Η PayPal εξαγόρασε τη σουηδική εταιρεία πληρωμών iZettle

Η PayPal εξαγόρασε τη σουηδική εταιρεία πληρωμών iZettle

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική εταιρεία πληρωμών PayPal εξαγόρασε χθες έναντι 2,2 δισ. δολαρίων τη μικρή σουηδική εταιρεία πληρωμών iZettle, στην προσπάθειά της να επεκτείνει την παρουσία της στις ευρωπαϊκές αγορές και να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στην Square. Οι πληρωμές εντός των καταστημάτων ήταν ανέκαθεν το αδύναμο σημείο της PayPal, και τους προηγούμενους μήνες είχαν κυκλοφορήσει φήμες πως θα προσπαθήσει να εξαγοράσει τη Square που κατασκευάζει λογισμικό και συσκευές που χρησιμοποιούνται σε καταστήματα για την πραγματοποίηση πληρωμών.

Αντιθέτως, η PayPal επέλεξε να εξαγοράσει σε υψηλή τιμή την iZettle, μια μικρή ανταγωνίστρια της Square. Τουλάχιστον, η iZettle προσφέρει στην PayPal πρόσβαση σε αγορές όπου μέχρι σήμερα η Square δεν έχει παρουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ενδεχόμενη εξαγορά της Square θα κόστιζε στην PayPal τουλάχιστον δεκαπλάσιο ποσό. Το περίεργο είναι ότι η iZettle ετοιμαζόταν χθες να αρχίσει την προσπάθεια εισόδου της σε χρηματιστήριο, όπου ήλπιζε η αξία της να αποτιμηθεί στο 1,1 δισ. δολάρια, τιμή υψηλή για μια εταιρεία με έσοδα μόλις 89 εκατ. δολάρια και ζημίες – είναι 13 φορές υψηλότερη από τα καθαρά της έσοδα. Οι μετοχές της Square, η οποία έχει τουλάχιστον κέρδη, τελούν υπό διαπραγμάτευση με τιμή χαμηλότερη δέκα φορές από τα καθαρά της έσοδα. Οπότε, όταν την περασμένη εβδομάδα ήρθε η προσφορά της PayPal, ο διευθύνων σύμβουλος της iZettle Γιάκομπ ντε Χέερ, ο οποίος στις 8 Μαΐου δήλωσε πως είναι πλήρως επικεντρωμένος στην είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο, άλλαξε γνώμη και αποδέχτηκε την πρόταση της PayPal. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η εξαγορά είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της αμερικανικής εταιρείας, η οποία έχει ως πελάτες 19 εκατ. εμπόρους και δραστηριοποιείται κυρίως στις πληρωμές μέσω Διαδικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή