Στο τραπέζι το «Ilindenska Makedonija»

Στο τραπέζι το «Ilindenska Makedonija»

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αμετάφραστη σλαβική ονομασία «Ilindenska Makedonija», ήτοι «Μακεδονία του Ιλιντεν», συζητάει τα τελευταία 24ωρα η Αθήνα με τα Σκόπια, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς. Η διεθνής χρήση του όρου που πρότεινε ο Ζ. Ζάεφ στον Αλ. Τσίπρα, θα είναι στην αγγλική της μορφή η εξής: «Republic of Ilinden Macedonia». Η Αθήνα συζητάει την πρόταση, στην οποία εντοπίζει ορισμένα θετικά και ορισμένα αρνητικά σημεία. Πηγές με άμεση γνώση και εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, τονίζουν στην «Κ» ότι η συγκεκριμένη λύση κόβει τον αλυτρωτισμό προς Βουλγαρία αλλά και Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Iλιντεν ήταν μια εξέγερση εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ επισημαίνουν ότι ουσιαστικά υποχρεώνουν την αντιπολίτευση του κ. Ζάεφ σε υποχώρηση. Τέλος, προεξοφλούν αντιδράσεις, οι οποίες θα έρθουν, ούτως ή άλλως, από πλευρές εχθρικές προς τη λύση. Ως προς την αντιμετώπιση των διαπραγματεύσεων, υπάρχει απόλυτη σύμπνοια ανάμεσα σε Μαξίμου και ΥΠΕΞ. Χθες, ο κυβ. εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι απομένει απόσταση να διανυθεί. Και, υπογράμμισε, ότι «η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή» και, συγκεκριμένα, «πρώτον, το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία. Και, δεύτερον, η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε. – ΝΑΤΟ)».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μετά την παρουσίαση της νέας πρότασης, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Ζάεφ ότι χρειάζεται χρόνο επεξεργασίας, προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη λύση. Κυρίως, εφόσον κριθεί ότι η λύση μπορεί να περάσει και από τις δύο πλευρές, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθούν όσο γίνεται χαμηλότεροι οι τόνοι, ώστε να μη γίνει ιδιαίτερη δημόσια συζήτηση για το ζήτημα. Προφανώς, ο συγκεκριμένος όρος της συζήτησης των κ. Τσίπρα και Ζάεφ στο ξενοδοχείο «Μαρινέλα» στη Σόφια δεν τηρήθηκε. Ηδη, το μεσημέρι της Πέμπτης, πριν από τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν μετά το πέρας της Συνόδου, οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ, άρχισαν να διακινούνται σενάρια για ένα νέο όνομα, κυρίως από πηγές προσκείμενες στην ΠΓΔΜ, αλλά και τρίτες χώρες. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αρκετά καλή εικόνα για τις διαπραγματεύσεις, πέρα βέβαια από τη Γερμανία και τη Γαλλία, είχαν η Βουλγαρία και το Κόσοβο.

Το νέο όνομα και οι δυνατότητες συμφωνίας τέθηκαν από τους κ. Τσίπρα και Ζάεφ στις δύο διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με την Αγκελα Μέρκελ, αλλά και τους παράγοντες της Ευρ. Επιτροπής που διευκόλυναν τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συγκεκριμένη ονομασία θεωρείται μια έντιμη λύση και από τον διεθνή παράγοντα, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια ονομασία που «ξεκλειδώνει» το erga omnes, ως εκ τούτου ικανοποιεί και τις πλέον απαιτητικές ελληνικές θέσεις στη διαπραγμάτευση.

Επαφές Κοτζιά

Για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ αναμένεται ότι θα ενημερώσει τις επόμενες 12 ημέρες ομολόγους του στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ο υπουργός Εξωτερικών, σε ένα ταξίδι το οποίο είχε προγραμματιστεί προ εβδομάδων. Ο κ. Ν. Κοτζιάς θα συναντήσει τη Δευτέρα τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και την Τρίτη τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον στην Ουάσιγκτον. Οι επαφές με τους Αμερικανούς αξιωματούχους θα είναι, προφανώς, πολύ ευρύτερες και θα αφορούν τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στην Ουάσιγκτον έχει εμπεδωθεί ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη και μετριοπαθής σύμμαχος. Την Τετάρτη, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτιέρες με ατζέντα το Κυπριακό και το Μακεδονικό. Την Πέμπτη, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και αμέσως μετά στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσει τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Εκτός απροόπτου, ο κ. Κοτζιάς θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή