Τίτλοι τέλους στο φιάσκο με Novartis

Τίτλοι τέλους στο φιάσκο με Novartis

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιότυπη πολιτική απομόνωση βρέθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση, κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση για την «υπόθεση Novartis». Η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και σκευωρία εκ μέρους της πλειοψηφίας, αποχώρησε, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός της πλειοψηφίας να ακολουθηθεί έως το τέλος μόνο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, αλλά και της Χρυσής Αυγής: τα τρία αυτά κόμματα εξέφρασαν τη βούληση να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία με την οποία θα ολοκληρωνόταν αργά το βράδυ η μακρά κοινοβουλευτική διαδικασία.

Λίγο πριν στηθούν οι κάλπες, η αντιπαράθεση γνώρισε την κορύφωσή της μέσω των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι από το πρωί είχαν ξεσπάσει μετωπικές συγκρούσεις ακόμα και για τον αριθμό των ψηφοδόχων ή και το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, καθώς η πλειοψηφία είχε επιβάλει την απόφασή της να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο και ειδικότερα κάτω από το «όχι» η εξήγηση πως η θέση αυτή οφείλεται στην άποψη ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να διερευνήσει την επίμαχη υπόθεση. Ειδικά αυτό το τελευταίο αποτέλεσε και την αφορμή για τις μετέπειτα αποχωρήσεις, «ώστε να μη νομιμοποιηθεί η αυθαιρεσία».

Ο πρωθυπουργός, που επρόκειτο να μιλήσει αργά χθες το βράδυ, έχοντας να αντιμετωπίσει τη σφοδρότατη κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης, κατά πληροφορίες θα απέκρουε την καταγγελία περί σκευωρίας εκ μέρους της κυβερνώσας πλειοψηφίας, ενώ παράλληλα θα επανέφερε στο προσκήνιο τη διαχωριστική γραμμή παλαιού και νέου πολιτικού συστήματος κάνοντας λόγο για «ένα πρωτοφανές ρεσιτάλ αμοραλισμού από τα πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με την κατάρρευση της χώρας, το όργιο διαπλοκής και την παράδοση της εθνικής της κυριαρχίας. Τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. χωρίζει ένα απέραντο χάσμα σε επίπεδο ηθικής».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την πλευρά του, άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό –ακόμα και για τη σχεδόν ολοκληρωτική απουσία του από τη συνεδρίαση (ο κ. Αλ. Τσίπρας προσήλθε λίγο πριν την ομιλία του στο τέλος της διαδικασίας)–, έκανε λόγο για «παρακράτος που πάει να στηθεί στη Δικαιοσύνη» και τόνισε ότι για τις επιλογές της η δικομματική πλειοψηφία θα έπρεπε να ντρέπεται: για την ωμή παραβίαση αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου, για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, για το γεγονός –όπως σημείωσε– ότι συκοφαντήθηκαν και στοχοποιήθηκαν δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά με τη σειρά της είπε, απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα: «Πήγατε να στήσετε δίκες άλλων εποχών και σας βγήκε πολιτική επιθεώρηση. Αφού πρώτα διασύρατε κάποια πρόσωπα με εμφανή πολιτικά κριτήρια, στέλνετε τώρα την υπόθεση στη Δικαιοσύνη». Δεν απέφυγε να ασκήσει κριτική και ως προς το Σκοπιανό.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας υπογράμμισε: «Υπάρχουν διαδικασίες-παρωδία που συνεχίζονται σήμερα από την πλειοψηφία. Δεν τις νομιμοποιούμε. Μνημείο εκφυλισμού η πορεία και ο σύντομος βίος της επιτροπής. Ξεπεράστηκαν όλα τα όρια. Αστεία επιχειρηματολογία από την πλειοψηφία. Επιχειρήματα που δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά».

Για «προανακριτική-ντεκόρ», που με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θέλησε να ψάξει έστω και στο ελάχιστο αν δέκα πολιτικά πρόσωπα διέπραξαν όσα λένε οι τρεις «προστατευόμενοι μάρτυρες», μίλησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης και επέκρινε την κυβέρνηση για τις επιλογές της στο σύνολο των μεγάλων θεμάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Με κριτική για το Σκοπιανό άρχισε την παρέμβασή του ο αρχηγός της Χ.Α. Ν. Μιχαλολιάκος, ενώ επιτέθηκε εκ νέου στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, αφού επέκρινε τη συγκυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή